Tofu po azjatycku

Liczba porcji2 porcje
Składniki
 2 opak. ryżu (lub — jeśli wolisz - 2 porcje ulubionego makaronu)
 1 opak. wędzonego tofu
 ½ szt. czerwonej papryki
 2 łyżka/łyżki/łyżek prażonych nasion słonecznika
 2 szt. ząbki czosnku
 duża garść zielonego groszku
 2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego (20 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (5 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego (15 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek octu ryżowego lub soku z limonki (10 g)
 3 plastry świeżego imbiru
 dodatkowo szczypiorek (ilość wedle uznania)
1

Tofu odciskamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie kroimy w kostkę i mieszamy z olejem, sosem sojowym, octem, imbirem, syropem, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy (najlepiej na całą noc do lodówki).

2

Ryż (lub makaron) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekane warzywa (do zarumienienia).

3

Mieszamy warzywa z ryżem (lub makaronem) i sosem sojowym.

4

Na patelni podsmażamy zamarynowane tofu (ok. 5 minut ) i mieszamy ze słonecznikiem i szczypiorkiem.

5

Tofu podajemy z ryżem (lub makaronem) i warzywami.

 

Składniki

Składniki
 2 opak. ryżu (lub — jeśli wolisz - 2 porcje ulubionego makaronu)
 1 opak. wędzonego tofu
 ½ szt. czerwonej papryki
 2 łyżka/łyżki/łyżek prażonych nasion słonecznika
 2 szt. ząbki czosnku
 duża garść zielonego groszku
 2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego (20 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (5 g)
 3 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego (15 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek octu ryżowego lub soku z limonki (10 g)
 3 plastry świeżego imbiru
 dodatkowo szczypiorek (ilość wedle uznania)

Przepis

1

Tofu odciskamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie kroimy w kostkę i mieszamy z olejem, sosem sojowym, octem, imbirem, syropem, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy (najlepiej na całą noc do lodówki).

2

Ryż (lub makaron) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekane warzywa (do zarumienienia).

3

Mieszamy warzywa z ryżem (lub makaronem) i sosem sojowym.

4

Na patelni podsmażamy zamarynowane tofu (ok. 5 minut ) i mieszamy ze słonecznikiem i szczypiorkiem.

5

Tofu podajemy z ryżem (lub makaronem) i warzywami.

Tofu po azjatycku