Kotlety mielone wegańskie

Liczba porcji3 porcje
Składniki
 0,50 szkl. bulionu warzywnego
 ¼ szkl. granulatu sojowego
 1 szt. cebuli
 1 szt. czosnku (ząbek)
 bułka tarta — ile wchłonie :)
 2 łyżka/łyżki/łyżek przyprawy do mięsa mielonego
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek płatków drożdżowych
1

Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię z granulatem sojowym i dolewamy oleju.

2

Podsmażamy (regularnie mieszając) do czasu, aż granulat zacznie intensywnie pachnieć (zajmie to zaledwie kilka minut). Wtedy dorzucamy przyprawę i płatki drożdżowe, i mieszamy ponownie.

3

Zalewamy bulionem i dalej podgrzewamy, do czasu, aż granulat wchłonie cały bulion. Wtedy odstawiamy do wystygnięcia.

4

Kiedy granulat już przestygnie, dodajemy po trochu bułki tartej i ugniatamy rękami. Masa ma być dość zbita — tak, aby można było łatwo uformować kotlety.

5

Formujemy kotlety — najpierw kulki, które następnie lekko spłaszczamy dłońmi. To mają być kotlety, a nie klopsiki!

6

Obtaczamy nasze kotlety mielone w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron.

Składniki

Składniki
 0,50 szkl. bulionu warzywnego
 ¼ szkl. granulatu sojowego
 1 szt. cebuli
 1 szt. czosnku (ząbek)
 bułka tarta — ile wchłonie :)
 2 łyżka/łyżki/łyżek przyprawy do mięsa mielonego
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek płatków drożdżowych

Przepis

1

Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię z granulatem sojowym i dolewamy oleju.

2

Podsmażamy (regularnie mieszając) do czasu, aż granulat zacznie intensywnie pachnieć (zajmie to zaledwie kilka minut). Wtedy dorzucamy przyprawę i płatki drożdżowe, i mieszamy ponownie.

3

Zalewamy bulionem i dalej podgrzewamy, do czasu, aż granulat wchłonie cały bulion. Wtedy odstawiamy do wystygnięcia.

4

Kiedy granulat już przestygnie, dodajemy po trochu bułki tartej i ugniatamy rękami. Masa ma być dość zbita — tak, aby można było łatwo uformować kotlety.

5

Formujemy kotlety — najpierw kulki, które następnie lekko spłaszczamy dłońmi. To mają być kotlety, a nie klopsiki!

6

Obtaczamy nasze kotlety mielone w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron.

Kotlety mielone wegańskie