Kotlety mielone wegańskie
Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię z granulatem sojowym i dolewamy oleju.
Podsmażamy (regularnie mieszając) do czasu, aż granulat zacznie intensywnie pachnieć (zajmie to zaledwie kilka minut). Wtedy dorzucamy przyprawę i płatki drożdżowe, i mieszamy ponownie.
Zalewamy bulionem i dalej podgrzewamy, do czasu, aż granulat wchłonie cały bulion. Wtedy odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy granulat już przestygnie, dodajemy po trochu bułki tartej i ugniatamy rękami. Masa ma być dość zbita — tak, aby można było łatwo uformować kotlety.
Formujemy kotlety — najpierw kulki, które następnie lekko spłaszczamy dłońmi. To mają być kotlety, a nie klopsiki!
Obtaczamy nasze kotlety mielone w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron.
Składniki
Przepis
Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię z granulatem sojowym i dolewamy oleju.
Podsmażamy (regularnie mieszając) do czasu, aż granulat zacznie intensywnie pachnieć (zajmie to zaledwie kilka minut). Wtedy dorzucamy przyprawę i płatki drożdżowe, i mieszamy ponownie.
Zalewamy bulionem i dalej podgrzewamy, do czasu, aż granulat wchłonie cały bulion. Wtedy odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy granulat już przestygnie, dodajemy po trochu bułki tartej i ugniatamy rękami. Masa ma być dość zbita — tak, aby można było łatwo uformować kotlety.
Formujemy kotlety — najpierw kulki, które następnie lekko spłaszczamy dłońmi. To mają być kotlety, a nie klopsiki!
Obtaczamy nasze kotlety mielone w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron.