WEGAŃSKA SZARLOTKA BEZ PIECZENIA
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na spód ciasta. Jeśli przygotowujesz spód Oreo, to najpierw oddziel ciasteczka od kremu, a następnie same ciasteczka pokrusz. Krem odłóż.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i cały spód wyklejamy przygotowaną masą. Wkładamy foremkę do lodówki.
Starte jabłka przekładamy do garnka i odparowujemy z nich nadmiar wody. Gdy masa nieco zgęstnieje, mieszamy budyń z mlekiem i syropem daktylowym, i dolewamy do jabłek.
Mieszamy jabłka i budyń, a w przypadku spodu z Oreo dorzucamy również krem z ciasteczek, chwilę gotujemy do zgęstnienia, a następnie zdejmujemy z ognia.
Masę jabłkową wykładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.
Siekamy orzechy i prażymy na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż orzechy się nie zarumienią, wtedy szybko ściągamy je z patelni). Również płatki owsiane prażymy, ale uwaga, aby nie przypalić!
Mieszamy podprażone orzechy i płatki owsiane z cynamonem i posypujemy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Przyklepujemy orzechy i płatki, aby "wbić" je w masę, żeby się trzymały. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie wkładamy je do lodówki.
Po godzinie w lodówce szarlotka jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Składniki
Przepis
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na spód ciasta. Jeśli przygotowujesz spód Oreo, to najpierw oddziel ciasteczka od kremu, a następnie same ciasteczka pokrusz. Krem odłóż.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i cały spód wyklejamy przygotowaną masą. Wkładamy foremkę do lodówki.
Starte jabłka przekładamy do garnka i odparowujemy z nich nadmiar wody. Gdy masa nieco zgęstnieje, mieszamy budyń z mlekiem i syropem daktylowym, i dolewamy do jabłek.
Mieszamy jabłka i budyń, a w przypadku spodu z Oreo dorzucamy również krem z ciasteczek, chwilę gotujemy do zgęstnienia, a następnie zdejmujemy z ognia.
Masę jabłkową wykładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.
Siekamy orzechy i prażymy na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż orzechy się nie zarumienią, wtedy szybko ściągamy je z patelni). Również płatki owsiane prażymy, ale uwaga, aby nie przypalić!
Mieszamy podprażone orzechy i płatki owsiane z cynamonem i posypujemy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Przyklepujemy orzechy i płatki, aby "wbić" je w masę, żeby się trzymały. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie wkładamy je do lodówki.
Po godzinie w lodówce szarlotka jest gotowa do jedzenia. Smacznego!