Szybki wegański pad thai

Liczba porcji2 porcje
Składniki
"nadzienie":
 1 opak. tofu naturalnego (u mnie silken tofu, ale lepsze będzie zwykłe tofu)
 0,50 pomarańczowej, czerwonej lub żółtej papryki
  małej główki czerwonej kapusty
  dużej czerwonej cebuli
 6 małych cebulek po szczypiorku
 4 małe marchewki
 4 rzodkiewki (korzeń)
 garść kiełków soi
 1 ząbek czosnku
 do smażenia 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. rzepakowego)
sos do pad thai:
 7 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu / soku z tamaryndowca albo czegoś innego kwaśnego, np. soku z cytryny
 1 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego, najlepiej takiego 100%
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego
 szczypta czarnego pieprzu
 szczypta soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ulubionego pikantnego sosu, jeśli lubisz ostre smaki (opcjonalnie)
 2 porcje makaronu ryżowego (opcjonalnie inny ulubiony)
 dodatkowo garść orzeszków ziemnych niesolonych
1

Jeśli mamy cebulkę razem ze szczypiorkiem, to ten szczypiorek siekamy i odkładamy do miseczki na później. Będzie do posypania! Resztę tych małych cebulek oraz czerwoną cebulę i ząbek czosnku siekamy w drobną kostkę i podsmażamy 5 minut na oliwie.

2

W międzyczasie wstawiamy makaron ryżowy do gotowania.

3

Resztę warzyw kroimy - rzodkiewkię i paprykę w słupki, marchewkę w kostkę, a kapustę szatkujemy. Kiełki tylko myjemy. Dorzucamy na patelnię, mieszamy z cebulką i tłuszczem.

4

Tofu kroimy w kostkę (taką dość dużą) i też dorzucamy na patelnię.

5

Chwilę smażymy warzywa i tofu, aż warzywa nieco zmiękną.

6

Przygotowujemy sos do pad thaia mieszając wszystkie składniki. Uwaga, masło orzechowe może się dobrze nie rozmieszać, ale nie przejmujemy się tym! Bardziej je rozmieszamy na patelni.

7

Sos wlewamy na patelnię, do warzyw, mieszamy i kilka minut dusimy na średnim ogniu.

8

Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go wrzucić na patelnię i chwilę obsmażyć, ja jednak od razu nakładam go na talerz i na niego wrzucam warzywa z tofu i sosem.

9

Siekamy orzeszki i posypujemy nim naszego pad thaia. I gotowe!

Składniki

Składniki
"nadzienie":
 1 opak. tofu naturalnego (u mnie silken tofu, ale lepsze będzie zwykłe tofu)
 0,50 pomarańczowej, czerwonej lub żółtej papryki
  małej główki czerwonej kapusty
  dużej czerwonej cebuli
 6 małych cebulek po szczypiorku
 4 małe marchewki
 4 rzodkiewki (korzeń)
 garść kiełków soi
 1 ząbek czosnku
 do smażenia 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. rzepakowego)
sos do pad thai:
 7 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu / soku z tamaryndowca albo czegoś innego kwaśnego, np. soku z cytryny
 1 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego, najlepiej takiego 100%
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek syropu klonowego
 szczypta czarnego pieprzu
 szczypta soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ulubionego pikantnego sosu, jeśli lubisz ostre smaki (opcjonalnie)
 2 porcje makaronu ryżowego (opcjonalnie inny ulubiony)
 dodatkowo garść orzeszków ziemnych niesolonych

Przepis

1

Jeśli mamy cebulkę razem ze szczypiorkiem, to ten szczypiorek siekamy i odkładamy do miseczki na później. Będzie do posypania! Resztę tych małych cebulek oraz czerwoną cebulę i ząbek czosnku siekamy w drobną kostkę i podsmażamy 5 minut na oliwie.

2

W międzyczasie wstawiamy makaron ryżowy do gotowania.

3

Resztę warzyw kroimy - rzodkiewkię i paprykę w słupki, marchewkę w kostkę, a kapustę szatkujemy. Kiełki tylko myjemy. Dorzucamy na patelnię, mieszamy z cebulką i tłuszczem.

4

Tofu kroimy w kostkę (taką dość dużą) i też dorzucamy na patelnię.

5

Chwilę smażymy warzywa i tofu, aż warzywa nieco zmiękną.

6

Przygotowujemy sos do pad thaia mieszając wszystkie składniki. Uwaga, masło orzechowe może się dobrze nie rozmieszać, ale nie przejmujemy się tym! Bardziej je rozmieszamy na patelni.

7

Sos wlewamy na patelnię, do warzyw, mieszamy i kilka minut dusimy na średnim ogniu.

8

Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go wrzucić na patelnię i chwilę obsmażyć, ja jednak od razu nakładam go na talerz i na niego wrzucam warzywa z tofu i sosem.

9

Siekamy orzeszki i posypujemy nim naszego pad thaia. I gotowe!

Szybki wegański pad thai