Bezglutenowy spód do pizzy z marchewki i mąki z ciecierzycy

Liczba porcji1 porcja
Składniki
 2 średnie marchewki
 ¾ szkl. mąki z ciecierzycy
 1 łyżka/łyżki/łyżek oliwy z oliwek
 1 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
 przyprawy: oregano (dużo!), granulowany czosnek (ilość wedle uznania), sól (0,5 łyżeczki)
 dodatkowo oliwa do wysmarowania foremki (możecie też po prostu wyłożyć papierem do pieczenia)
1

Marchewkę obieramy i gotujemy.

2

Ugotowaną rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (koniecznie! nie blendujcie, bo się za bardzo rozciapie i będzie potrzeba znacznie więcej mąki!).

3

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką albo dłońmi wysmarowanymi oliwą. Zagniatamy kulkę. Ma się ona kleić do dłoni.

4

Okrągłą foremkę do pizzy smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Uwaga, ciasto jest bardzo lepkie, więc najlepiej to zrobić plastikową łyżką, pomagając sobie dłońmi wysmarowanymi tłuszczem.

5

Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Ustawiamy grzanie z dołu i z góry, 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut.

6

Gdy nasz bezglutenowy spód będzie gotowy, aby przygotować pizzę smarujemy go oliwą i keczupem lub przecierem pomidorowym, posypujemy szczodrze oregano, i na wierzch kładziemy ulubione składniki. Mogą być surowe, a można je też wcześniej przygotować - ja na przykład zblanszowałam brokuła i podsmażyłam cebulę z pieczarkami (zrobiłam to w trakcie pieczenia spodu, więc tym samym skróciłam sobie czas przygotowania). Gdy składniki są już po obróbce termicznej, to od razu na nie wrzucamy starty wegański ser, znów sypiemy oregano, i jeszcze chwilę pieczemy. Tym razem w 150 stopniach i przy grzaniu wyłącznie z góry.

Składniki

Składniki
 2 średnie marchewki
 ¾ szkl. mąki z ciecierzycy
 1 łyżka/łyżki/łyżek oliwy z oliwek
 1 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
 przyprawy: oregano (dużo!), granulowany czosnek (ilość wedle uznania), sól (0,5 łyżeczki)
 dodatkowo oliwa do wysmarowania foremki (możecie też po prostu wyłożyć papierem do pieczenia)

Przepis

1

Marchewkę obieramy i gotujemy.

2

Ugotowaną rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (koniecznie! nie blendujcie, bo się za bardzo rozciapie i będzie potrzeba znacznie więcej mąki!).

3

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką albo dłońmi wysmarowanymi oliwą. Zagniatamy kulkę. Ma się ona kleić do dłoni.

4

Okrągłą foremkę do pizzy smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Uwaga, ciasto jest bardzo lepkie, więc najlepiej to zrobić plastikową łyżką, pomagając sobie dłońmi wysmarowanymi tłuszczem.

5

Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Ustawiamy grzanie z dołu i z góry, 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut.

6

Gdy nasz bezglutenowy spód będzie gotowy, aby przygotować pizzę smarujemy go oliwą i keczupem lub przecierem pomidorowym, posypujemy szczodrze oregano, i na wierzch kładziemy ulubione składniki. Mogą być surowe, a można je też wcześniej przygotować - ja na przykład zblanszowałam brokuła i podsmażyłam cebulę z pieczarkami (zrobiłam to w trakcie pieczenia spodu, więc tym samym skróciłam sobie czas przygotowania). Gdy składniki są już po obróbce termicznej, to od razu na nie wrzucamy starty wegański ser, znów sypiemy oregano, i jeszcze chwilę pieczemy. Tym razem w 150 stopniach i przy grzaniu wyłącznie z góry.

Bezglutenowy spód do pizzy z marchewki i mąki z ciecierzycy