JAK UPIEC BAKŁAŻANA?

Liczba porcji1 porcja
Składniki
 1 średni bakłażan (400 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek oliwy (18 g)
 2 ząbki czosnku (8 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek płatków chili
1

Włączamy piekarnik - nagrzewamy go na 200 stopni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy, a następnie mieszamy z oliwą i płatkami chili. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy z obu stron solą (szczypta soli na każdy plaster) oraz oliwą z czosnkiem i chili. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę. Pieczemy 10 minut, a następnie obracamy plastry bakłażana na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.

2

Taki pieczony bakłażan nadaje się na kanapki, do past, na pizzę czy do mojego ulubionego sycylijskiego dania, które chyba nigdy mi się nie znudzi - pasty alla norma. Pasta alla norma to po prostu makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem. Wydaje się proste, ale naprawdę bardzo łatwo zepsuć to danie. Sekretem pasty alla norma jest dobrze przygotowany bakłażan.

Składniki

Składniki
 1 średni bakłażan (400 g)
 2 łyżka/łyżki/łyżek oliwy (18 g)
 2 ząbki czosnku (8 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek płatków chili

Przepis

1

Włączamy piekarnik - nagrzewamy go na 200 stopni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy, a następnie mieszamy z oliwą i płatkami chili. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy z obu stron solą (szczypta soli na każdy plaster) oraz oliwą z czosnkiem i chili. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę. Pieczemy 10 minut, a następnie obracamy plastry bakłażana na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.

2

Taki pieczony bakłażan nadaje się na kanapki, do past, na pizzę czy do mojego ulubionego sycylijskiego dania, które chyba nigdy mi się nie znudzi - pasty alla norma. Pasta alla norma to po prostu makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem. Wydaje się proste, ale naprawdę bardzo łatwo zepsuć to danie. Sekretem pasty alla norma jest dobrze przygotowany bakłażan.

JAK UPIEC BAKŁAŻANA?