PRZEPIS NA PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI

Masz ochotę na kurki, ale możesz się zdecydować, co z nich zrobić? Polecam prosty wegański sos z kurkami, w sam raz do makaronu. Sprawdź przepis!

Nie jestem jakąś wielką fanką grzybów, ale raz na jakiś czas lubię sobie hapnąć kluski z sosem grzybowym, tofucznicę z kurkami czy właśnie makaron z tym pysznym sosem. Przyrządza się go szybko i jest bardzo sycący, dlatego polecam.

Ach, i jakbyście nie wiedzieli, to polecam przeczytać, jak czyścić kurki.

PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI – PRZEPIS

składniki na 2 porcje (czyli na ok. 200 g makaronu, np. tagliatelle):

200 g kurek

połówka dużej cebuli (70 g)

2 małe garści nerkowców (50 g)

1 łyżka płatków drożdżowych (w wersji bezglutenowej zwróćcie uwagę na to, żeby płatki były bg)

1 łyżka sosu sojowego ciemnego (10 g)

1 łyżka oleju (10 g)

1 łyżeczka musztardy (4 g)

pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Orzechy nerkowca blendujemy z musztardą i połową szklanki wody (uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, na ok. godzinę wcześniej zalej orzechy gorącą wodą). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone (przeczytaj, jak czyścić kurki) kurki na duże kawałki. Cebulę razem z kurkami podsmażamy na łyżce oleju, a następnie zalewamy śmietanką nerkowcową. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz i mieszamy. Dusimy 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z makaronem.

Więcej tak prostych i smacznych przepisów w mojej książce SMART VEGAN (kup TUTAJ), którą od teraz można zamówić również odbiorem osobistym (na razie tylko Wrocławi, szczegóły TUTAJ).

ZAPRASZAM DO WEGAŃSKIEGO GANGU!

Na dobry początek dostaniesz fragment mojej książki, a potem regularnie będziesz otrzymywać wegańskie przepisy (na dniach wysyłam przepis na wegański… boczek, hehe), porady, jadłospisy, historie, a także info o różnych godnych uwagi wegańskich promocjach. Tak że wstąp już dziś, bo i po co czekać?

[mc4wp_form id=”4452″]

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!