PRZEPIS NA PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI

Masz ochotę na kurki, ale możesz się zdecydować, co z nich zrobić? Polecam prosty wegański sos z kurkami, w sam raz do makaronu. Sprawdź przepis!

Nie jestem jakąś wielką fanką grzybów, ale raz na jakiś czas lubię sobie hapnąć kluski z sosem grzybowym, tofucznicę z kurkami czy właśnie makaron z tym pysznym sosem. Przyrządza się go szybko i jest bardzo sycący, dlatego polecam.

Ach, i jakbyście nie wiedzieli, to polecam przeczytać, jak czyścić kurki.

PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI – PRZEPIS

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 200 g kurek
 0,50 dużej cebuli (70 g)
 2 małe garści nerkowców (50 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (w wersji bezglutenowej zwróćcie uwagę na to, żeby płatki były bg)
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek musztardy (4 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu ziołowego

1

Orzechy nerkowca blendujemy z musztardą i połową szklanki wody (uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, na ok. godzinę wcześniej zalej orzechy gorącą wodą). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone (przeczytaj, jak czyścić kurki) kurki na duże kawałki. Cebulę razem z kurkami podsmażamy na łyżce oleju, a następnie zalewamy śmietanką nerkowcową. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz i mieszamy. Dusimy 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z makaronem.

Składniki

Składniki
 200 g kurek
 0,50 dużej cebuli (70 g)
 2 małe garści nerkowców (50 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek płatków drożdżowych (w wersji bezglutenowej zwróćcie uwagę na to, żeby płatki były bg)
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego ciemnego (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju (10 g)
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek musztardy (4 g)
 0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek pieprzu ziołowego

Przepis

1

Orzechy nerkowca blendujemy z musztardą i połową szklanki wody (uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, na ok. godzinę wcześniej zalej orzechy gorącą wodą). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczone (przeczytaj, jak czyścić kurki) kurki na duże kawałki. Cebulę razem z kurkami podsmażamy na łyżce oleju, a następnie zalewamy śmietanką nerkowcową. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe i pieprz i mieszamy. Dusimy 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy z makaronem.

PROSTY WEGAŃSKI SOS Z KURKAMI

ZAPRASZAM DO WEGAŃSKIEGO GANGU!

Na dobry początek dostaniesz fragment mojej książki, a potem regularnie będziesz otrzymywać wegańskie przepisy (na dniach wysyłam przepis na wegański… boczek, hehe), porady, jadłospisy, historie, a także info o różnych godnych uwagi wegańskich promocjach. Tak że wstąp już dziś, bo i po co czekać?

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!