PIZZA DIETETYCZNA? LOW CARB, WEGAŃSKA I DO TEGO SMACZNA? TAK, TO MOŻLIWE!

Jak zrobić wegańską i bezglutenową pizzę tak, żeby smakowała? Może wydawać się to niemożliwe, a jednak… Da się! Przekonasz się o tym, gdy wypróbujesz mój przepis!

Kiedy wrzuciłam zdjęcie tej wegańskiej pizzy dietetycznej (czyli że low carb i do tego bezglutenowej, ale to drugie zupełnie przypadkiem) na Instagram, po kilku chwilach miało on ok. 500 lajków. Dziś – 2 dni później – lajków ma ponad 1000. I wiele próśb o przepis. No to czynię zadość tym prośbom i wrzucam recepturę.

Z tą pizzą to w ogóle zabawna historia… Mój chłopak jest na diecie low carb (moja wegańska kuchnia utuczyła go o 10 kg, hehe), a że pizzę kocha, to postanowiłam mu zrobić jakiś dietetyczny zamiennik. No i zrobiłam. Byłam pewna, że będzie to zjadliwe, ale… nic poza tym. A tu niespodzianka! Pizza wegańska, low carb i bezglutenowa okazała się zaskakująco pyszna! I mówi to pizzoholik mieszkający we Włoszech (innymi słowy – jak ja mówię, że ta pizza jest pyszka, to wiem, co gadam, hehe). Drugi argument przekonujący, że ten przepis trzeba wypróbować – mój współlokator, na diecie tradycyjnej, więc niestroniący od klasycznej pizzy, i w dodatku bardzo kapryśny względem jedzenia, też stwierdził, że smaczna.

No to jedziemy z przepisem!

WEGAŃSKA PIZZA LOW CARB – PRZEPIS

na 1 pizzę (średnica ok. 30 cm)

na spód:
pół kubka ugotowanej soi (110 g)
1/4 kubka siemienia lnianego (64 g)
2 łyżki oleju (22 g)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego (14 g)
1 łyżka płatków drożdżowych (10 g)
1 łyżeczka suszonej bazylii

na ser:
2 duże marchewki (220 g)
2 łyżki oleju (20 g)
1 czubata łyżka płatków drożdżowych (15 g)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (10 g)

dodatki:
2 niewielkie pieczarki (36 g)
2 kopiaste łyżki kukurydzy konserwowej (44 g)
1 nieduży pomidor (104 g)
2 łyżki keczupu (44 g)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKĄ PIZZĘ LOW CARB?

1. Soję mielimy w blenderze, a siemię lniane w młynku do kawy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy 125 ml ciepłej wody i formujemy zbitą kulę ciasta.

2. Okrągłą formę na pizzę lub tartę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy tam ciasto. Kulę ciasta rozpłaszczamy formując okrąg o jednolitej grubości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach na górnej półce piekarnika.

3. W międzyczasie przygotowujemy wegański ser z marchewki – marchew obieramy i kroimy w małą kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Ugotowaną marchewkę blendujemy z pozostałymi składnikami.

4. Pomidora i pieczarki kroimy w plasterki.

5. Gotowy spód odwracamy na drugą stronę (od strony blachy będzie mniej przypieczony, dlatego na tę właśnie stronę będziemy kłaść składniki – by dół był bardziej przypieczony), smarujemy serem z marchewki, a na ser układamy dodatki – pieczarki, pomidora i kukurydzę. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.

6. Wierzch upieczonej pizzy smarujemy pozostałym serem z marchewki i keczupem. Gotowe!

1 kawałek (przy podziale pizzy na 6 kawałków) takiej pizzy ma:

  • 180 kcal,
  • 7,2 g białka,
  • 6,4 g węgli
  • i 13,6 g tłuszczu.

Chcesz więcej wegańskich przepisów low carb? Aby otrzymywać na bieżąco powiadomienia o kolejnych postach (również przepisach low carb), polajkuj mnie na Facebooku i nie zapomnij zaznaczyć opcji obserwowania „Wyświetlaj najpierw”!

wegański fanpage