PROSTE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z 3-ECH RODZAJÓW MĄKI

Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek? Sprawdź mój przepis na wegańskie naleśniki idealne – mięciutkie i zachowujące świeżość na dłużej!

Dacie wiarę, że przed przejściem na weganizm nie wiedziałam, jak zrobić naleśniki? Nie tylko wegańskie, w ogóle ŻADNE! Po prostu cholerstwo kleiło mi się do patelni i za nic nie chciało wyjść… A potem odkryłam, że sekretem nie jest przepis, tylko odpowiednia patelnia :)

W każdym razie dziś już umiem zrobić naleśniki, nawet sama wymyślam na nie przepisy albo modyfikuję te znane mi, tak żeby bardziej mi pasowały. Oczywiście naleśniki bez mleka i jajek to nic trudnego, właściwie zastanawiam się, po co ludzie dają tam jajka, skoro sama mąka i woda (lub mleko) w zupełności wystarczy…

Dobra, do rzeczy! Dziś mam dla Was przepis na wegańskie naleśniki z trzech rodzajów mąki – pszennej, kukurydzianej i cieciorkowej. Takie najzwyklejsze naleśniki, czyli z samej mąki pszennej, za szybko sztywnieją… A ja lubię mięciutkie, świeże naleśniki, które łatwo można złożyć w trójkąt lub zwinąć w rulon. I takie właśnie są te! Długo zachowują świeżość, nie twardnieją tak szybko jak te klasyczne pszenne… Tak że bierzcie, smażcie i jedzcie! Na zdrowie!

Wegańskie naleśniki z 3-ech rodzajów mąki – przepis

Liczba porcji15 porcji

Składniki
 2 kubki wody
 1 kubek mąki pszennej
 0,50 kubka mąki kukurydzianej
 0,50 kubka mąki z ciecierzycy
 2 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
 odrobina oliwy z oliwek do smażenia

1

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy rózgą lub mikserem na jednolitą masę.

2

Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto na naleśniki nieco zgęstniało.

3

Następnie rozgrzewamy patelnię, skrapiamy ją delikatnie odrobiną oliwy i gdy ta się rozgrzeje smażymy naleśniki.

4

Podajemy na słodko lub na słono, z czym tylko lubimy!
Ja polecam naleśniki z dżemem truskawkowym i masłem orzechowym albo ze słodkim twarożkiem z ciecierzycy (przepis poniżej)

Składniki

Składniki
 2 kubki wody
 1 kubek mąki pszennej
 0,50 kubka mąki kukurydzianej
 0,50 kubka mąki z ciecierzycy
 2 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
 odrobina oliwy z oliwek do smażenia

Przepis

1

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy rózgą lub mikserem na jednolitą masę.

2

Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto na naleśniki nieco zgęstniało.

3

Następnie rozgrzewamy patelnię, skrapiamy ją delikatnie odrobiną oliwy i gdy ta się rozgrzeje smażymy naleśniki.

4

Podajemy na słodko lub na słono, z czym tylko lubimy!
Ja polecam naleśniki z dżemem truskawkowym i masłem orzechowym albo ze słodkim twarożkiem z ciecierzycy (przepis poniżej)

Wegańskie naleśniki z 3-ech rodzajów mąki