BEZGLUTENOWE PANCAKES Z BATATÓW (WEGAŃSKIE)

jak zrobić wegańskie bezglutenowe pankejki z batatów

Jak zrobić bezglutenowe i do tego wegańskie pancakes? Polecam Ci przepis z użyciem batatów i mąki kukurydzianej. Prosto i pysznie!

Pancakes z batatów (wegańskie i bezglutenowe) – przepis

2-3 porcje

1 szklanka ugotowanych batatatów (343 g)
1 szklanka mąki kukurydzianej (135 g)
0,5 szklanki śmietany kokosowej (140 g)
0,5 szklanki wody (150 ml)
1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego (15 g)

Jak zrobić bezglutenowe wegańskie pancakes?

Rozgniatamy bataty na puree, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gładkie ciasto trzepaczką balonową. Ciasto ma być zbite, ma dawać się formować rękami. Z gotowego ciasta formujemy niewielkie kulki (trochę większe od orzecha włoskiego), rozpłaszczamy je w dłoniach i smażymy pankejki na patelni lekko maźniętej olejem (słonecznikowym na przykład).

Podajemy z syropem klonowym lub z agawy oraz świeżymi owocami jagodowymi.

Sprawdź też: Przepis na proste wegańskie naleśniki z 3-ech rodzajów mąki