FIT MAJONEZ WEGAŃSKI (BEZ JAJEK, ALE TEŻ BEZ CZARNEJ SOLI KALA NAMAK)

Czy da się zrobić majonez bez jajek? Jak zrobić wegański majonez? I to w dodatku taki, w którym nie będzie głównie oleju? Sprawdź mój przepis na wegański fit majonez!

Wegański majonez już od dawna nie jest jakimś dziwnym wymysłem i powoli wchodzi do mainstreamu. Ja mam już swoje kilka przepisów na majonez bez jajek – dzieliłam się z Wami nimi już tutaj na blogu. I oba przepisy są tak super, że trafiły również do mojej książki SMART VEGAN. Jeden to majonez z cieciorki, a drugi – majonez jaglany. Oba oczywiście zawierają czarną sól kala namak, która nadaje im charakterystycznego jajecznego posmaku.

A dziś pokażę Wam przepis na wegański fit majonez, w którym tej czarnej soli nie ma! Oczywiście sam w sobie nie smakuje on jak taki prawdziwy jajeczny majonez. Ale w potrawach, które robi się z użyciem majonezu, wchodzi idealnie! Ja używam go do sałatki jarzynowej i do colesława, pyszności!

Fit majonez wegański – przepis

1 średnie awokado hass (oczywiście dojrzałe)
0,5 kubka różyczek kalafiora
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy delikatesowej
1 łyżeczka soku z limonki (ew. z cytryny)
pieprz i sól (wedle uznania, ja daję sporą szczyptę soli i sporą szczyptę pieprzu)

Kalafior gotujemy, a następnie wszystkie składniki (razem z kalafiorem) wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy na gładko. Jeśli wolisz rzadszy majonez, dodaj po prostu trochę wody (wedle uznania, ale zacznij od niewielkiej ilości, żeby majonez nie był jednak zbyt rzadki) i ponownie zblenduj.