DAL – PROSTY PRZEPIS NA WEGAŃSKI OBIAD

Szukasz prostego pomysłu na szybki wegański obiad? Wypróbuj wegański dal z naszego nowego ebooka!

Tani wegański obiad? A może szybka kolacja? Dziś podrzucam Wam przepis na wegański dal, który nadaje się na oba posiłki.

Przepis pochodzi z nowego ebooka „SMART VEGAN Jak zdrowo i oszczędnie planować jadłospis? Wegańskie posiłki na 30 dni”.

tani wegański obiad - dal - przepis

Wegański dal — przepis

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 1 puszka pomidorów (400 g)
 1 szkl. fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki, 140 g)
 ¾ szkl. ryżu (150 g)
 ½ szkl. wody lub bulionu roślinnego (150 ml)
 4 łyżka/łyżki/łyżek soczewicy zielonej (50 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek mleczka kokosowego (35 g) cebula
 2 ząbki czosnku
 natka pietruszki
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju do smażenia (5 g)
 parę plastrów imbiru i kurkumy
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek curry
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek garam masala
 parę ziarenek kolendry
 chili według uznania sól do smaku

1

Podsmażamy cebulę do zeszklenia.

2

Następnie dodajemy czosnek, imbir, kurkumę i wszystkie przyprawy.

3

Po 2 minutach dodajemy pomidory (wcześniej zblendowane) i wodę. Zagotowujemy.

4

Dodajemy soczewicę, fasolę i dusimy minimum 30 minut Jeśli dal będzie za gęsty, dodajemy więcej wody.

5

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6

Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i natkę pietruszki.

Składniki

Składniki
 1 puszka pomidorów (400 g)
 1 szkl. fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki, 140 g)
 ¾ szkl. ryżu (150 g)
 ½ szkl. wody lub bulionu roślinnego (150 ml)
 4 łyżka/łyżki/łyżek soczewicy zielonej (50 g)
 4 łyżka/łyżki/łyżek mleczka kokosowego (35 g) cebula
 2 ząbki czosnku
 natka pietruszki
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju do smażenia (5 g)
 parę plastrów imbiru i kurkumy
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek curry
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek garam masala
 parę ziarenek kolendry
 chili według uznania sól do smaku

Przepis

1

Podsmażamy cebulę do zeszklenia.

2

Następnie dodajemy czosnek, imbir, kurkumę i wszystkie przyprawy.

3

Po 2 minutach dodajemy pomidory (wcześniej zblendowane) i wodę. Zagotowujemy.

4

Dodajemy soczewicę, fasolę i dusimy minimum 30 minut Jeśli dal będzie za gęsty, dodajemy więcej wody.

5

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6

Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i natkę pietruszki.

Wegański dal
jak planować posiłki? Tanie wegańskie przepisy