DAL – PROSTY PRZEPIS NA WEGAŃSKI OBIAD

tani szybki wegański obiad - dal - przepis

Szukasz prostego pomysłu na szybki wegański obiad? Wypróbuj wegański dal z naszego nowego ebooka!

 

Tani wegański obiad? A może szybka kolacja? Dziś podrzucam Wam przepis na wegański dal, który nadaje się na oba posiłki.

Przepis pochodzi z nowego ebooka “SMART VEGAN Jak zdrowo i oszczędnie planować jadłospis? Wegańskie posiłki na 30 dni”.

tani wegański obiad - dal - przepis

Wegański dal – przepis

2 porcje

  • 1 puszka pomidorów (400 g)

  • 1 szklanka fasoli czerwonej (gotowanej lub z puszki, 140 g)

  • ¾ szklanki ryżu (150 g)

  • ½ szklanki wody lub bulionu roślinnego (150 ml)

  • 4 łyżki soczewicy zielonej (50 g)

  • 4 łyżki mleczka kokosowego (35 g) cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • łyżka oleju do smażenia (5 g)

  • parę plastrów imbiru i kurkumy

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka garam masala

  • parę ziarenek kolendry

  • chili według uznania sól do smaku

Jak zrobić wegański dal? Instrukcja krok po kroku

1. Podsmażamy cebulę do zeszklenia.

2. Następnie dodajemy czosnek, imbir, kurkumę i wszystkie przyprawy.

3. Po 2 minutach dodajemy pomidory (wcześniej zblendowane) i wodę. Zagotowujemy.

4. Dodajemy soczewicę, fasolę i dusimy minimum 30 minut. Jeśli dal będzie za gęsty, dodajemy więcej wody.

5. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i natkę pietruszki.

 

jak planować posiłki? Tanie wegańskie przepisy