WEGAŃSKIE CZIPSY BEKONOWE Z PAPIERU RYŻOWEGO

Jak zrobić wegańskie czipsy bekonowe? Wystarczy namoczyć papier ryżowy w niby-bekonowej marynacie, sprawdź przepis!

Dasz wiarę, że czipsy bekonowe często nie są wegańskie jedynie przez… koszenilę (niewegański czerwony barwnik)? Jedyne Pringles bekonowe są okej. Jeśli jednak nie chcesz wydawać fortuny na czipsy (Pringles trochę kosztują, niestety), to te bekonowe możesz przygotować samodzielne – prosto i szybko. Jak to zrobić?

WEGAŃSKIE CZIPSY BEKONOWE – PRZEPIS

na 1 blachę czipsów, czyli 2 porcje

3 krążki papieru ryżowego

marynata:

2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka aromatu dymu wędzarniczego
1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
0,5 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu

dodatkowo:

1 arkusz papieru do pieczenia
ciepła woda do namaczania

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE CZIPSY BEKONOWE?

1. Przygotowujemy marynatę mieszając po prostu wszystkie składniki. Marynatę przelewamy do szerokiej miski lub garnka – średnica powinna być na tyle duża, aby do środka można było swobodnie włożyć papier ryżowy.

2. Do garnka lub dużej miski nalewamy ciepłej wody, zanurzamy tam krążek papieru ryżowego, a następnie zanurzamy go w marynacie.

3. Zanurzony w marynacie papier ryżowy podnosimy i czekamy, aż lekko odcieknie z nadmiaru marynaty, a następnie przekrawamy go na pół (w ten sposób więcej się zmieści) i układamy na blasze wyłożonej papierem bo pieczenia.

4. Powtarzamy czynność ze wszystkimi krążkami papieru ryżowego, a następnie pieczemy w 200 stopniach do czasu, aż papier ryżowy zrobi się chrupki. Wtedy go wyciągamy z piekarnika, a jak ostygnie, łamiemy na mniejsze czipsy.

Więcej przepisów na tak proste wegańskie przekąski znajdziesz w mojej książce „SMART VEGAN” :) Aby zamówić kliknij TUTAJ. Albo TUTAJ, jeśli chcesz otrzymać darmowy fragment (i kod rabatowy na zakup).

*

Podobało się? W takim razie polub mnie na fejsbuku zaobserwuj na bloglovin, aby nie przegapić kolejnych wpisów!