GRZESZNE WEGAŃSKIE CZEKO-BANANOWE MUFFINY

wegańskie czekoladowe muffiny - przepis

Prosty przepis na wegańskie muffiny? Ależ proszę bardzo!

Zdjęcie tych czekoladowo-bananowych muffinów wrzuciłam wczoraj na stories instagramu Weganizujemy Polskę – wzbudziło ogromne zainteresowanie, posypało się morze pytań o przepis. No to szybko się dzielę przepisem.

Ten przepis nie jest autorsko mój, nie chciało mi się myśleć tym razem, więc skorzystałam z przepisu Nigelli. Oczywiście muffiny Nigelli nie są wegańskie, więc musiałam co nieco zmienić w oryginalnej recepturze. Zamiast jajek użyłam siemienia lnianego, a zamiast samej pszennej mąki użyłam pszennej oraz owsianej (pszennej mi zabrakło). Do tego migdały (pieczone migdały to jeden z najlepszych smaków na świecie!) i czekoladowe kropelki… Mmmm, palce lizać!

Koniecznie spróbuj tego przepisu! Nie jest on szczególnie dietetyczny – wśród składników jest i olej, i cukier, ale… kaman, raz na jakiś czas można schować do brzuszka coś super pysznego i niekoniecznie super zdrowego! A jeśli to Cię nie przekonuje to sprawdź mój przepis na wegańskie muffiny z buraka (bez cukru i izolowanego tłuszczu).

WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWO-BANANOWE – PRZEPIS

14 sztuk

3 średniej wielkości banany, najlepiej mocno dojrzałe (300 g)
1 szklanka mąki pszennej (100 g)
0,5 szklanki płatków owsianych (55 g)
0,5 szklanki cukru (100 g), można zamienić np. na erytrytol
0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (100 g)
3 spore łyżki kakao (40 g)
1 czubata łyżka siemienia lnianego (20 g)
1 łyżka proszku do pieczenia

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWO-BANANOWE?

* Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (a z termoobiegiem do 190).

1. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy i zalewamy 5 łyżkami wrzątku, mieszamy na pastę.

2. Banany blendujemy z olejem, papką z siemienia lnianego i cukrem.

3. Płatki owsiane mielimy na mąkę.

4. Zblendowane banany mieszamy z mąką pszenną i owsianą oraz proszkiem do pieczenia i kakao na jednolitą masę. Przekładamy masę na wegańskie muffinki do silikonowych foremek.

5. W każdą babeczkę wbijamy migdała, aby do połowy wystawał, a także obsypujemy ją czekoladowymi kropelkami. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.

1 muffinka ma:

  • 184,4 kcal,
  • 2,6 g białka,
  • 21,8 g węglowodanów (czyli można ją zjeść nawet na diecie low carb!),
  • 9,6 g tłuszczu.

*

Podobało się? Smakowało? W takim razie polub nas na fejsbuku!