Co Jem Jako Weganka W Ciąży? Całodniowy Zdrowy Foodbook
Weganizm w ciąży? Czy tak można? Czy to zdrowo? Co wtedy jesz? Odpowiedź znajdziesz we wpisie!
Gdy przechodziłam na weganizm, wiedziałam, że ta dieta jest zdrowa i bezpieczna na każdym etapie życia. Również w ciąży. No i oto jestem teraz w ciąży (połowa już za mną!), i proszę bardzo, wciąż jem wegańsko.
Co jem i jak jem jako weganka w ciąży?
Moja dieta przed ciążą i w pierwszym trymestrze daleka była od idealnej, więc musiałam co nieco pozmieniać. Teraz jednak uważam, że jem całkiem nieźle, zdrowo, a moja dieta jest zbilansowana.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Posiłki układam i wymyślam sobie sama, ale korzystałam z pomocy dietetyczki i używam specjalnej aplikacji, która pomaga mi pilnować tego, co jem (Daily Dozen).
Zazwyczaj jem 3 większe posiłki — śniadanie, obiad i kolację — oraz 2-3 mniejsze przekąski pomiędzy no i do tego suplementy. Szacuję, że jem 2000+ kalorii dziennie, ale nie wiem, ile dokładnie, bo nie liczę kalorii. Jednak 3 główne posiłki są zazwyczaj dość spore, a ja ciągle czuję się najedzona :). Poniżej pokazuję Wam, co dokładnie jadłam w ciągu całego dnia w zeszłym tygodniu.
Wegański Foodbook w Ciąży
Śniadanie
Owsianka z owocami jagodowymi i nasionami chia, na mleku sojowym fortyfikowanym wapniem.
- pół szklanki mieszanki musli
- 2 łyżki chia
- 0,5 szklanki mrożonych owoców
- mleko do dopełnienia (daję na oko, ale ok. 1 szklanki będzie)
- do tego suple: wit. b12, b3, DHA+EPA, kwas foliowy metylowany, multiwitamina
Obiad
Zupa miso z pieczonym tofu i pieczarkami, szczypiorkiem i makaronem
- micha rosołu z makaronem (z wege knajpy na wynos) + 1 łyżka pasty miso
- pół kostki tofu zamarynowanego w sosie terijaki — upieczone
- 0,5 kubka posiekanych pieczarek zamarynowanych w sosie terijaki — też upieczone
- spora garść szczypiorki
Podwieczorek
Prosta sałatka owocowa z orzechami
- 1 banan
- 1 jabłko
- garść orzechów — włoskie i solone prażone nerkowce
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Kolacja
Kanapki z hummusem i prosta sałatka
- 2 pajdy chleba pszenno-żytniego
- na kanapkach hummus NaturAvena + olej rzepakowy tłoczony na zimno + szczypiorek
- pół kubka siekanej kapusty pekińskiej
- pół kubka czerwonej papryki
- pół kubka blanszowanych brokułów
- do sałatki olej rzepakowy tłoczony na zimno, suszony lubczyk, sól
„Przekąski”
Smoothie witaminowo-białkowe
- 1 pomarańcza
- 2 kostki mrożonego szpinaku
- 0,5 kostki naturalnego tofu
- mleko sojowe waniliowe fortyfikowane wapniem do dopełnienia
Oraz między posiłkami sok z buraka i jabłka (zazwyczaj piję 1 taką butelkę dziennie).
Więcej na Instagramie, zapraszam!
Postaram się raz na jakiś czas wrzucać na bloga moje ciążowe wegańskie foodbooki, ale zapraszam Was również do obserwowania mnie na Instagramie (klik). Zazwyczaj kilka razy w tygodniu pokazuję na insta stories, co dokładnie jem.