Szukasz pomysłu na smaczne wegańskie śniadanie, coś sycącego do lunchboxa czy po prostu przepisu na prosty i zbity wegański chlebek bananowy?
[Wpis powstał w ramach współpracy z marką Rama]
Mam wrażenie, że wiele osób pod pojęciem chlebka bananowego rozumie wilgotne bananowe ciasto – coś takiego wyszło mi na przykład ze słynnego przepisu erVegan… A ja kiedy słyszę słowo “chlebek” to chcę chlebek! Chlebek na być zbity, niezbyt słodki (o ile w ogóle) i nadawać się do kanapek. Tylko tyle i aż tyle!
Taki właśnie jest mój prosty chlebek bananowy. I świetnie nadaje się do prostych kanapek na słodko – z powidłami śliwkowymi smakuje rewelacyjnie! Możesz go również zapakować do lunchboxa, a po drodze do pracy czy na uczelnię kupić dżem czy inne powidła, i już masz sycące wegańskie drugie śniadanie :)
W przepisie wykorzystałam – jak widzicie na zdjęciach – Ramę z olejem kokosowym. To nie jest jedynie zabieg marketingowy – ta Rama faktycznie ma subtelną kokosową nutkę smakową i można ją wykorzystać nie tylko na kanapkach (mi mega pasuje do dżemów, konfitur i innych powideł!), ale też do wypieków czy nawet przygotowania polewy na ciasto.
WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY Z KOKOSOWĄ NUTĄ – PRZEPIS
na 1 keksówkę o długości 24 cm
4 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości
1 szklanka mąki jaglanej (zmiksowane w młynku do kawy płatki jaglane lub kasza jaglana)
1 szklanka mąki migdałowej (zmiksowane na mąkę migdały)
0,5 szklanki mąki pszennej typ 00
1/3 opakowania Ramy z olejem kokosowym
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
dodatki (można pominąć lub zamienić na inne składniki):
4 łyżki czipsów bananowych
3 łyżki czipsów kokosowych
polewa:
1/6 opakowania Ramy z olejem kokosowym
2 łyżeczki cukru, erytrytolu lub ksylitolu
1 łyżeczka kakao
dodatkowo:
0,5 łyżeczki Ramy z olejem kokosowym do wysmarowania foremki
powidła śliwkowe do smarowania
JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY?
1. Obieramy banany, a Ramę z olejem kokosowym rozpuszczamy w rondelku i blendujemy razem z bananami.
2. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche i zalewamy je zblendowanymi bananami.
3. 3 łyżki czipsów bananowych siekamy na drobniejsze kawałki i razem z 2 łyżkami czipsów kokosowych dorzucamy do ciasta. Po 1 łyżce obu rodzajów czipsów zostawiamy na posypkę.
4. Zagniatamy ciasto (ma być zbite), smarujemy foremkę Ramą z olejem kokosowym i przekładamy do niej ciasto na chlebek bananowy.
5. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut (aż chlebek bananowy nieco wyrośnie i się dość mocno zarumieni). Na ostatnie kilka minut można włączyć grzanie od dołu (podpiekanie)
6. W trakcie, gdy chlebek się piecze, przygotowujemy prostą wegańską polewę – w tym celu roztapiamy w garnuszku Ramę, a następnie mieszamy ją z cukrem i kakao. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy chlebek bananowy i posypujemy go czipsami kokosowymi oraz posiekanymi czipsami bananowymi.
Smacznego!
*