BURAKELLA, CZYLI WEGAŃSKA NUTELLA Z BURAKA (BEZ CUKRU)

Jak zrobić wegańską wersję Nutelli? Jedni przygotowują ją na bazie awokado, inni z ciecierzycy,  a jeszcze inni po prostu z orzechów… Ja proponuję zdrową i pyszną wersję na bazie buraka!

Wegańska Nutella? Ależ owszem! Można kupić ją w sklepie (krem czekoladowy Valsoia smakuje baaardzo podobnie) albo zrobić samemu. Prostych przepisów na wegański krem czekoladowy a la Nutella jest mnóstwo. Ja – jako wielbicielka buraków na słodko (sprawdź mój przepis na wegańskie muffiny czekoladowe z buraka) – oczywiście na ich bazie przygotowuję swoją wersję. Powiem tylko jedno – jest rewelacyjna!

WEGAŃSKA NUTELLA Z BURAKA (BURAKELLA) – PRZEPIS

na 1 słoiczek

1 ugotowany burak średniej wielkości (166 g)
1/3 kubka suszonych daktyli (74 g)
garść orzechów laskowych (42 g)
1 kopiasta łyżka kakao (10 g)

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKĄ NUTELLĘ Z BURAKA?

Orzechy laskowe i suszone daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 30 minut, a następnie blendujemy z burakiem i kakao, i zdrowa wegańska Nutella gotowa!

Taka wegańska Nutella z buraka ma:

  • 565,5 kcal,
  • 11,4 g białka,
  • 57 g węgli
  • i 31,8 g tłuszczu.

Podobał Ci się wpis?

Polajkuj mnie na Facebooku, aby dostawać info o kolejnych! Pamiętaj tylko, by zaznaczyć w opcjach obserwowania “Wyświetlaj najpierw”.

wegański fanpage