Wegańskie brownie z fasoli

Liczba porcji1 porcja
 1,50 kubka czerwonej fasoli (gotowanej lub z puszki)
 200 g daktyli
 0,50 kubka mąki pszennej 00
 3 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 3 łyżka/łyżki/łyżek czekoladowych kropelek
 garść orzechów włoskich
1

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, przynajmniej na pół godziny.

2

Fasolę - jeżeli używamy fasoli z puszki - płuczemu pod zimną bieżącą wodą.

3

Daktyle odsączamy z wody, ale uwaga, wody nie wylewamy!

4

Blendujemy daktyle z fasolą i połową kubka wody po moczeniu daktyli (albo z jakimś słodkim mlekiem roślinnym).

5

Dodajemy mąkę, kakao, orzechy włoskie i czekoladowe kropelki, i mieszamy.

6

Przekładamy masę na brownie do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 200 stopniach.

7

U mnie się piecze 20 minut, ale ja mam taki dziwny piekarnik, który jest inny niż wszystkie, więc u Was może to potrwać trochę dłużej. Polecam po prostu co 10 minut sprawdzać.

Składniki

 1,50 kubka czerwonej fasoli (gotowanej lub z puszki)
 200 g daktyli
 0,50 kubka mąki pszennej 00
 3 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 3 łyżka/łyżki/łyżek czekoladowych kropelek
 garść orzechów włoskich

Przepis

1

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, przynajmniej na pół godziny.

2

Fasolę - jeżeli używamy fasoli z puszki - płuczemu pod zimną bieżącą wodą.

3

Daktyle odsączamy z wody, ale uwaga, wody nie wylewamy!

4

Blendujemy daktyle z fasolą i połową kubka wody po moczeniu daktyli (albo z jakimś słodkim mlekiem roślinnym).

5

Dodajemy mąkę, kakao, orzechy włoskie i czekoladowe kropelki, i mieszamy.

6

Przekładamy masę na brownie do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 200 stopniach.

7

U mnie się piecze 20 minut, ale ja mam taki dziwny piekarnik, który jest inny niż wszystkie, więc u Was może to potrwać trochę dłużej. Polecam po prostu co 10 minut sprawdzać.

Wegańskie brownie z fasoli