Jak zrobić wegańskie lody? W dodatku zdrowe, pyszne i pełne białka? To bardzo proste, a ja mam dla Ciebie aż 3 przepisy!
Jak zrobić wegańskie lody w domu? Odkąd mam Thermomixa to jest bajecznie proste, ale myślę, że i w zwykłym przeciętnym blenderze można zrobić podobne — tylko odczekajcie, aż składniki się nieco rozmrożą i zmiękną. W przeciwnym wypadku możecie spalić blender.
Ważne! Te przepisy zawierają strączki i tofu — w ten sposób wzbogacam moje lody o białko (tych białkowych składników nie czuć w smaku!). Jeśli jednak nie chcecie wydziwiać i wolicie nie ryzykować, boicie się smaku wegańskich lodów z fasolą, to możecie pominąć składniki białkowe, a zamiast tego po prostu dać więcej owoców lub mniej jogurtu / mleka.
1szt.jogurtu kokosowego naturalnego (Pilos albo PlantOn)
3łyżka/łyżki/łyżekmleka sojowego
2łyżka/łyżki/łyżekerytrolu
dodatkowo opcjonalnie 1 miarka odżywki białkowej sojowej
do posypania prażone kruszone ziarna kakaowca
1
Banana kroimy, fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i razem zamrażamy. Zmrożone składniki blendujemy z pozostałymi składnikami na gładko, w thermomixie albo blenderze wysokoobrotowym.
Składniki
Składniki
1szt.banana
0,50opak.puszki czerwonej fasolki
1szkl.jagód mrożonych
1szt.jogurtu kokosowego naturalnego (Pilos albo PlantOn)
3łyżka/łyżki/łyżekmleka sojowego
2łyżka/łyżki/łyżekerytrolu
dodatkowo opcjonalnie 1 miarka odżywki białkowej sojowej
do posypania prażone kruszone ziarna kakaowca
Przepis
1
Banana kroimy, fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i razem zamrażamy. Zmrożone składniki blendujemy z pozostałymi składnikami na gładko, w thermomixie albo blenderze wysokoobrotowym.