Jak zrobić wegańskie lody? W dodatku zdrowe, pyszne i pełne białka? To bardzo proste, a ja mam dla Ciebie aż 3 przepisy!
Jak zrobić wegańskie lody w domu? Odkąd mam Thermomixa to jest bajecznie proste, ale myślę, że i w zwykłym przeciętnym blenderze można zrobić podobne — tylko odczekajcie, aż składniki się nieco rozmrożą i zmiękną. W przeciwnym wypadku możecie spalić blender.
Ważne! Te przepisy zawierają strączki i tofu — w ten sposób wzbogacam moje lody o białko (tych białkowych składników nie czuć w smaku!). Jeśli jednak nie chcecie wydziwiać i wolicie nie ryzykować, boicie się smaku wegańskich lodów z fasolą, to możecie pominąć składniki białkowe, a zamiast tego po prostu dać więcej owoców lub mniej jogurtu / mleka.
Wegańskie lody jagodowe — przepis
2 porcje
- 1 banan
- 0,5 puszki czerwonej fasolki
- 1 kubek jagód mrożonych
- 1 kubeczek jogurtu kokosowego naturalnego (Pilos albo PlantOn)
- 3 łyżki mleka sojowego
- 2 łyżki erytrolu
- dodatkowo opcjonalnie 1 miarka odżywki białkowej sojowej
- do posypania prażone kruszone ziarna kakaowca
Banana kroimy, fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i razem zamrażamy. Zmrożone składniki blendujemy z pozostałymi składnikami na gładko, w thermomixie albo blenderze wysokoobrotowym.
Wegańskie lody malinowe — przepis
2 porcje
- 1 mocno dojrzały banan
- 0,5 kostki naturalnego tofu
- 0,5 kubka mrożonych malin
- 0,5 kubeczka jogurtu kokosowego naturalnego
- 3 łyżeczki erytrytolu lub innego słodzidła (syropu z agawy np.)
Banana kroimy w plastry, a tofu odsączamy z wody i kruszymy. Zamrażamy banana i tofu, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami.
Wegańskie lody czekoladowo-orzechowe — przepis
1 porcja
- 1 banan
- 0,5 puszki czerwonej fasolki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka ulubionego słodzidła, np. erytrytolu lub syropu klonowego
- dodatkowo mleko roślinne
Banana kroimy w plasterki, fasolkę płuczemy i razem zamrażamy. Zamrożone składniki blendujemy z pozostałymi, podlewając odrobiną mleka roślinnego.