wegańskie lody - proste przepisy

3 PROSTE PRZEPISY NA WEGAŃSKIE LODY

Jak zrobić wegańskie lody? W dodatku zdrowe, pyszne i pełne białka? To bardzo proste, a ja mam dla Ciebie aż 3 przepisy!

Jak zrobić wegańskie lody w domu? Odkąd mam Thermomixa to jest bajecznie proste, ale myślę, że i w zwykłym przeciętnym blenderze można zrobić podobne — tylko odczekajcie, aż składniki się nieco rozmrożą i zmiękną. W przeciwnym wypadku możecie spalić blender.

Ważne! Te przepisy zawierają strączki i tofu — w ten sposób wzbogacam moje lody o białko (tych białkowych składników nie czuć w smaku!). Jeśli jednak nie chcecie wydziwiać i wolicie nie ryzykować, boicie się smaku wegańskich lodów z fasolą, to możecie pominąć składniki białkowe, a zamiast tego po prostu dać więcej owoców lub mniej jogurtu / mleka.

Wegańskie lody jagodowe — przepis

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 1 szt. banana
 0,50 opak. puszki czerwonej fasolki
 1 szkl. jagód mrożonych
 1 szt. jogurtu kokosowego naturalnego (Pilos albo PlantOn)
 3 łyżka/łyżki/łyżek mleka sojowego
 2 łyżka/łyżki/łyżek erytrolu
 dodatkowo opcjonalnie 1 miarka odżywki białkowej sojowej
 do posypania prażone kruszone ziarna kakaowca

1

Banana kroimy, fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i razem zamrażamy. Zmrożone składniki blendujemy z pozostałymi składnikami na gładko, w thermomixie albo blenderze wysokoobrotowym.

Składniki

Składniki
 1 szt. banana
 0,50 opak. puszki czerwonej fasolki
 1 szkl. jagód mrożonych
 1 szt. jogurtu kokosowego naturalnego (Pilos albo PlantOn)
 3 łyżka/łyżki/łyżek mleka sojowego
 2 łyżka/łyżki/łyżek erytrolu
 dodatkowo opcjonalnie 1 miarka odżywki białkowej sojowej
 do posypania prażone kruszone ziarna kakaowca

Przepis

1

Banana kroimy, fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i razem zamrażamy. Zmrożone składniki blendujemy z pozostałymi składnikami na gładko, w thermomixie albo blenderze wysokoobrotowym.

Wegańskie lody jagodowe

Wegańskie lody malinowe — przepis

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 1 szt. mocno dojrzałego banana
 0,50 opak. naturalnego tofu
 0,50 szkl. mrożonych malin
 0,50 opak. jogurtu kokosowego naturalnego
 3 łyżka/łyżki/łyżek erytrytolu lub innego słodzidła (syropu z agawy np.)

1

Banana kroimy w plastry, a tofu odsączamy z wody i kruszymy. Zamrażamy banana i tofu, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami.

Składniki

Składniki
 1 szt. mocno dojrzałego banana
 0,50 opak. naturalnego tofu
 0,50 szkl. mrożonych malin
 0,50 opak. jogurtu kokosowego naturalnego
 3 łyżka/łyżki/łyżek erytrytolu lub innego słodzidła (syropu z agawy np.)

Przepis

1

Banana kroimy w plastry, a tofu odsączamy z wody i kruszymy. Zamrażamy banana i tofu, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami.

Wegańskie lody malinowe

Wegańskie lody czekoladowo-orzechowe — przepis

Liczba porcji1 porcja

Składniki
 1 szt. banana
 0,50 opak. puszki czerwonej fasolki
 2 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 1 łyżka/łyżki/łyżek ulubionego słodzidła, np. erytrytolu lub syropu klonowego
 dodatkowo mleko roślinne

1

Banana kroimy w plasterki, fasolkę płuczemy i razem zamrażamy. Zamrożone składniki blendujemy z pozostałymi, podlewając odrobiną mleka roślinnego.

Składniki

Składniki
 1 szt. banana
 0,50 opak. puszki czerwonej fasolki
 2 łyżka/łyżki/łyżek masła orzechowego
 1 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 1 łyżka/łyżki/łyżek ulubionego słodzidła, np. erytrytolu lub syropu klonowego
 dodatkowo mleko roślinne

Przepis

1

Banana kroimy w plasterki, fasolkę płuczemy i razem zamrażamy. Zamrożone składniki blendujemy z pozostałymi, podlewając odrobiną mleka roślinnego.

Wegańskie lody czekoladowo-orzechowe

Sprawdź też wpis: Które lody są wegańskie i gdzie je kupić? Lista