WEGAŃSKA OWSIANKA O SMAKU RAFAELLO

Masz ochotę na wegańskie śniadanie na słodko? Nie wiesz, jak przyrządzić owsiankę, by nie była mdła w smaku? Koniecznie wypróbuj przepis na wegańską owsiankę na słodko o smaku Rafaello!

W naszym domu utarło się już, że śniadanie musi być na słodko. Właściwie to wymysł Kajtka, ale nie protestowałam, wszak słodkości nigdy dość! Słodki smak to jednak nie wszystko, bo nasze śniadanie musi być też i sycące, i dostarczać nam mnóstwa witamin i innych składników odżywczych. Tak że dzień w dzień na pierwszy posiłek przygotowuję i zielone (zazwyczaj, bo dziś było… czarne) super smoothie, i jakąś słodką owsiankę, jaglankę czy inną orkiszankę. Żeby nie było nudno, staram się codziennie jakoś inaczej urozmaicić to nasze śniadanie… Tym razem padło na kokosy i migdały. Wyszło naprawdę pysznie, a zresztą… przekonajcie się sami!

WEGAŃSKA OWSIANKA O SMAKU RAFAELLO – SKŁADNIKI (1 duża porcja)

pół kubka płatków owsianych

kubek mleka kokosowego (u mnie Real Thai)

1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodzika, ewentualnie można pominąć)

3-4 łyżki wiórków kokosowych

20 migdałów

ewentualnie łyżka płatków migdałów do posypania

JAK PRZYGOTOWAĆ OWSIANKĘ A LA RAFAELLO?

To super proste i pewnie się już sami domyślacie, ale dla kulinarnych dwóch lewych rąk napiszę – najpierw ugotuj płatki owsiane na mleku kokosowym, aż je wchłoną i owsianka stanie się dosyć gęsta, a następnie dodaj syrop z agawy, wiórki koko i migdały, wymieszaj, ewentualnie posyp z wierzchu płatkami migdałów, i gotowe!

SMACZNEGO!

Pst, sprawdź także: 10 pomysłów na płatki owsiane

*

Podobało się? Polub mnie na fejsbuku!

Chcesz więcej? Zapisz się na newsletter!