WEGANIZM LOW CARB? O CO CHODZI? + 10 PRODUKTÓW, KTÓRE POMAGAJĄ UŁOŻYĆ TĘ DIETĘ
Jak schudnąć na diecie wegańskiej? Przejść na weganizm low carb, czyli… Ano właśnie, przeczytaj wpis (lub obejrzyj film), by dowiedzieć się, co to jest i z czym to się je. Dosłownie!
Czym jest weganizm low carb? Czy faktycznie można na tej diecie schudnąć? Jak ogarnąć weganizm low carb? Od czego zacząć? O tym właśnie jest mój najnowszy film.
Dla osób, które jednak wolą czytać niż słuchać/oglądać moją osobę, hehe, przygotowałam również streszczenie w wersji tekstowej. Znajdziecie je pod filmem. W sensie tutaj, na blogu, wystarczy przescrollować w dół.
Czym jest weganizm low carb?
To po prostu dieta roślinna z niską ilością węglowodanów. W normalnie zbilansowanej diecie codziennie spożywamy zazwyczaj ponad 200 g węglowodanów. Na diecie low carb spożywa się 50-100 g węglowodanów dziennie. Reszta to białko i tłuszcze.
Czy na diecie low carb można schudnąć?
No jasne, to jej założenie! Na tej diecie jednak chudnie się powoli, nie jest to jakaś super dieta cud. Jest to jednak dieta bezpieczna dla zdrowia i prócz redukcji wagi pozytywnie wpływa właśnie również na nasze zdrowie. Dla zainteresowanych tematem wnioski z badań naukowych na temat roślinnej diety low carb (w artykule również macie linki do badań)
Czego nie można jeść na wegańskiej diecie low carb?
Oczywiście produktów bogatych w węglowodany. Mowa tutaj głównie o makaronie, ryżu, kaszach i wszelkich produktach zbożowych, owocach, no i wszelkiej maści słodyczach, rzecz jasna. Większość strączków także raczej nie wchodzi w grę. Oczywiście to nie tak, że spożywanie tych produktów jest całkowicie zakazane, ale trzeba je bardzo mocno ograniczyć. No w końcu nie można przekroczyć 100 g węglowodanów…
A co można, a wręcz warto jeść?
Warzywa, duuuużo warzyw! Bo sycą, a są niskowęglowodanowe i w ogóle niskokaloryczne. Do tego w grę wchodzą również orzechy i pestki, tofu, soja w różnych odmianach (wymienione już tofu, ale też mąki sojowe, granulaty, kotlety itp., no i tempeh), seitan, mleka roślinne, wegańskie jogurty (ale uwaga, nie wszystkie! Patrzymy na makro!)… Warto również zaopatrzyć się w wegańskie białko (w sensie izolat białkowy, np. Weider Vegan Protein – to jest białko z ryżu i grochu i tego ja używam przygotowując niskowęglowodanowe posiłki dla Kajtka).
Jak ułożyć sobie wegańską dietę low carb?
Tak samo jak przy przejściu z diety tradycyjnej na wegańską, najłatwiej po prostu zweganizować znane sobie dania zamiast wymyślać je od nowa, tak i na wegańskim low carbie najprościej pozmieniać składniki znanych nam dań na te niskowęglowodanowe. Ale jak to zrobić? Podsuwam Wam 11 produktów, które zawsze dobrze mieć w domu, i krótko omawiam, jak je wykorzystać.
11 must have’ów na wegańskiej diecie low carb
1. Płatki kokosowe (inaczej chipsy kokosowe), czyli suszony miąższ kokosa w cienkich płatkach – do owsianki. Zamiast samych płatków owsianych owsiankę przygotowujemy z 2-3 łyżek i uzupełniamy płatkami kokosowymi.
2. Tofu – do tofucznicy (wegańskiej jajecznicy) i wegańskiego omleta. Oczywiście również jako zamiennik mięsa w wielu daniach, a także można z niego zrobić twarożek.
3. Mąka migdałowa – do wypieków, low carbowych pankejków czy właśnie wegańskiego omleta z tofu zamiast mąki pszennej.
4. Mąka sojowa – również do omleta wegańskiego z tofu, a także np. jako panierka do kotletów.
5. Pestki dynii – jako przekąska lub posypka do sałatek, ale warto również je zmielić na mąkę do wytrawnych wypieków.
6. Siemię lniane – do krakersów (można połączyć je z mąka dyniową), które mogą być zastępnikiem pieczywa, czy do sklejenia kotletów albo jako zamiennik jajka do innych dań, np. pankejków.
7. Kalafior – zamiennik ryżu (wystarczy zetrzeć na tarce i podsmażyć z przyprawami), ale także… ziemniaków, bo można z niego zrobić smaczne puree (wystarczy ugotowany kalafior zblendować z wodą lub niesłodzonym roślinnym mlekiem). Z kalafiora można też zrobić niskokaloryczny wegańskie majonez oraz przepyszne roślinne nuggetsy.
8. Cukinia – zamiennik makaronu spaghetti (trzeba pokroić cukinię obieraczką do julienne) lub lasagne (do tego wystarczy zwykła obieraczk do warzyw, którą kroimy cukinię w cienkie płaty).
9. Marchew – również świetny materiał na niskowęglowodanowe i niskokaloryczne spaghetti. Albo na serową zupę krem.
10. Bakłażan – podobnie jak z cukinii można z niego zrobić niby-makaron lasagne.
11. Masło orzechowe – oczywiście to 100%, czyli same mielone orzechy, bez żadnych dodatków (tutaj znajdziesz przegląd maseł orzechowych bez żadnych dodatków). Do smarowania krakersów, do ciastek, smoothie, zup (np. do wegańskiej zupy-kremu z marchewki z masłem orzechowym) czy po prostu jako deser sam w sobie, gdy dopadnie Cię kryzys, że nic nie możesz jeść ;)