WEGAŃSKA SZARLOTKA BEZ PIECZENIA (OPCJONALNIE BEZGLUTENOWA I BEZ CUKRU)

Jak zrobić wegańską szarlotkę bez piekarnika? A jak przygotować ją w wersji bez glutenu? Sprawdź przepis! Ta szarlotka bez pieczenia to niebo w gębie!

Połowa października – miałam być już od dawna w Meksyku i grzać tyłek w ciepełku… Życie pokrzyżowało mi plany i siedzę w zimnej jesiennej Polsce. W dodatku w apartamencie bez piekarnika! Dacie wiarę?

Ale nie ma tego złego… Wykorzystuję ten czas intensywnie – siedząc w domu wymyślam mnóstwo mnóóóstwo nowych przepisów. Udzielił mi się klimat jesieni i zapragnęłam szarlotki. Pysznej, intensywnie jabłkowej, pachnącej cynamonem… No i oczywiście wegańskiej! Dotąd zawsze przygotowywałam ją w wersji pieczonej, ale poradziłam sobie i bez piekarnika.

Podaję Wam 2 przepisy na spód – wybierzcie, który chcecie. Albo zróbcie oba, tak jak ja. Tylko wtedy pamiętajcie, aby zmniejszyć ilość składników o połowę.

Przepis pod zdjęciem.

wegańska szarlotka bez pieczenia - przepis

WEGAŃSKA SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

standardowa tortownica (ok. 24 cm średnicy)

Liczba porcji1 porcja

Składniki
składniki na spód bez glutenu i bez cukru:
 1 kubek mąki migdałowej
 1 kubek mąki owsianej
 1 kubek mleka sojowego (niesłodzonego) lub innego roślinnego bez cukru
 4 łyżka/łyżki/łyżek zmielonych wiórków kokosowych
 4 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
składniki na spód Oreo:
 2 paczki ciastek Oreo (najlepiej tych z kremem orzechowym)
  kubka mąki owsianej
  kubka zmielonych wiórków kokosowych
  kubka siemienia lnianego
 dopełnić kubek mlekiem sojowym niesłodzonym
składniki na masę:
 6 słodkich jabłek startych na tarce
 0,50 mleka sojowego (lub innego roślinnego)
 1 opak. budyniu waniliowego bez cukru
 2 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego (najlepiej) lub innego, np. klonowego
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu
składniki na bezglutenową ekspresową kruszonkę:
 0,50 kubka płatków owsianych
 1 garść migdałów
 1 garść orzeszków ziemnych
 0,50 łyżka/łyżki/łyżek cynamonu

1

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na spód ciasta. Jeśli przygotowujesz spód Oreo, to najpierw oddziel ciasteczka od kremu, a następnie same ciasteczka pokrusz. Krem odłóż.

2

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i cały spód wyklejamy przygotowaną masą. Wkładamy foremkę do lodówki.

3

Starte jabłka przekładamy do garnka i odparowujemy z nich nadmiar wody. Gdy masa nieco zgęstnieje, mieszamy budyń z mlekiem i syropem daktylowym, i dolewamy do jabłek.

4

Mieszamy jabłka i budyń,  a w przypadku spodu z Oreo dorzucamy również krem z ciasteczek, chwilę gotujemy do zgęstnienia, a następnie zdejmujemy z ognia.

5

Masę jabłkową wykładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.

6

Siekamy orzechy i prażymy na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż orzechy się nie zarumienią, wtedy szybko ściągamy je z patelni). Również płatki owsiane prażymy, ale uwaga, aby nie przypalić!

7

Mieszamy podprażone orzechy i płatki owsiane z cynamonem i posypujemy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Przyklepujemy orzechy i płatki, aby "wbić" je w masę, żeby się trzymały. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie wkładamy je do lodówki.

8

Po godzinie w lodówce szarlotka jest gotowa do jedzenia. Smacznego!

Składniki

Składniki
składniki na spód bez glutenu i bez cukru:
 1 kubek mąki migdałowej
 1 kubek mąki owsianej
 1 kubek mleka sojowego (niesłodzonego) lub innego roślinnego bez cukru
 4 łyżka/łyżki/łyżek zmielonych wiórków kokosowych
 4 łyżka/łyżki/łyżek mielonego siemienia lnianego
składniki na spód Oreo:
 2 paczki ciastek Oreo (najlepiej tych z kremem orzechowym)
  kubka mąki owsianej
  kubka zmielonych wiórków kokosowych
  kubka siemienia lnianego
 dopełnić kubek mlekiem sojowym niesłodzonym
składniki na masę:
 6 słodkich jabłek startych na tarce
 0,50 mleka sojowego (lub innego roślinnego)
 1 opak. budyniu waniliowego bez cukru
 2 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego (najlepiej) lub innego, np. klonowego
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu
składniki na bezglutenową ekspresową kruszonkę:
 0,50 kubka płatków owsianych
 1 garść migdałów
 1 garść orzeszków ziemnych
 0,50 łyżka/łyżki/łyżek cynamonu

Przepis

1

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na spód ciasta. Jeśli przygotowujesz spód Oreo, to najpierw oddziel ciasteczka od kremu, a następnie same ciasteczka pokrusz. Krem odłóż.

2

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i cały spód wyklejamy przygotowaną masą. Wkładamy foremkę do lodówki.

3

Starte jabłka przekładamy do garnka i odparowujemy z nich nadmiar wody. Gdy masa nieco zgęstnieje, mieszamy budyń z mlekiem i syropem daktylowym, i dolewamy do jabłek.

4

Mieszamy jabłka i budyń,  a w przypadku spodu z Oreo dorzucamy również krem z ciasteczek, chwilę gotujemy do zgęstnienia, a następnie zdejmujemy z ognia.

5

Masę jabłkową wykładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.

6

Siekamy orzechy i prażymy na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i od czasu do czasu mieszamy, aż orzechy się nie zarumienią, wtedy szybko ściągamy je z patelni). Również płatki owsiane prażymy, ale uwaga, aby nie przypalić!

7

Mieszamy podprażone orzechy i płatki owsiane z cynamonem i posypujemy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Przyklepujemy orzechy i płatki, aby "wbić" je w masę, żeby się trzymały. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie wkładamy je do lodówki.

8

Po godzinie w lodówce szarlotka jest gotowa do jedzenia. Smacznego!

WEGAŃSKA SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

*

Więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziecie w książce SMART VEGAN