OBŁĘDNE WEGAŃSKIE BATONIKI (KETO/LCHF, BEZGLUTENOWE)
Jak zrobić wegańskie batoniki niskowęglowodanowe (a nawet keto)? Zerknij na ten przepis! Te batoniki to niebo w gębie!
Odkąd mój chłopak jest na diecie ketogenicznej (hej, właśnie się zorientowałam, że to już ponad miesiąc!), mam w kuchni nie lada wyzwanie. Samo gotowanie ketogeniczne może i nie jest trudne… Samo gotowanie wegańskie też. Ale jednocześnie wegańskie i keto? Powiem Wam, że jest pole do popisu!
Te batoniki są jednak znakomitym dowodem na to, że DA SIĘ! 1 batonik ma 178 kalori i tylko 3 g węglowodanów! Oczywiście nadaje się nie tylko dla osób na diecie wegańskiej ketogenicznej, jestem pewna, że zasmakuje każdemu wielbicielowi słodyczy. Ja – osoba nielubiąca dietetycznych dziwactw i kochająca cukier – jestem pierwsza w kolejce, aby takimi batonikami się napchać, hehe.
Oczywiście i tutaj warto pamiętać o zachowaniu zdrowego umiaru – 1 batonik ma tylko 3 g węglowodanów (do tego 8,3 g białka i 14,3 g tłuszczów) , ale za to 178 kalori, więc nie ma się co napychać ;)
UWAGA! Dieta ketogeniczna w wydaniu wegańskim JEST możliwa, ale nie wiem, jak to zadziała w przypadku łączenia diety keto tradycyjnej (z mięsem, nabiałem i jajkami) z dodatkami wegańskimi, np. tymi batonikami. Żeby nie było że nie ostrzegałam :)
WEGAŃSKIE BATONIKI DLA OSOBY NA DIECIE KETOGENICZNEJ – PRZEPIS
Siekamy orzechy laskowe, a następnie mieszamy je ze wszystkimi pozostałymi składnikami na masę.
Masę przekładamy do kwadratowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównujemy.
Smarujemy karmelem, a następnie posypujemy orzeszkami ziemnymi. Orzeszki przyklepujemy, aby wcisnęły się dobrze w karmel.
Kolejna warstwa - smarujemy masłem orzechowym, posypujemy pogniecionymi w dłoniach czipsami kokosowymi. Czipsy równiez przyuklepujemy, aby się dobrze przykleiły do masła orzechowego.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę - masa się wtedy zbije i będzie można kroić ją na batoniki. Gotowe batony również trzymamy w lodówce, spokojnie wytrzymają do 5 dni (może nawet dłużej, ale u mnie dłużej nie wytrzymały, bo je zeżarłam, wiadomo).
Składniki
Przepis
Siekamy orzechy laskowe, a następnie mieszamy je ze wszystkimi pozostałymi składnikami na masę.
Masę przekładamy do kwadratowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównujemy.
Smarujemy karmelem, a następnie posypujemy orzeszkami ziemnymi. Orzeszki przyklepujemy, aby wcisnęły się dobrze w karmel.
Kolejna warstwa - smarujemy masłem orzechowym, posypujemy pogniecionymi w dłoniach czipsami kokosowymi. Czipsy równiez przyuklepujemy, aby się dobrze przykleiły do masła orzechowego.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę - masa się wtedy zbije i będzie można kroić ją na batoniki. Gotowe batony również trzymamy w lodówce, spokojnie wytrzymają do 5 dni (może nawet dłużej, ale u mnie dłużej nie wytrzymały, bo je zeżarłam, wiadomo).