Złote mleko z kurkumy (wegańskie)
Składniki
2 szkl. mleka roślinnego, najlepiej bez dodatku cukru, np. enerBio ryżowe waniliowe
1 łyżka/łyżki/łyżek oleju o neutralnym smaku, np. kokosowego, z pestek winogron albo jakiejś łagodnej oliwy (nie extra virgin ani virgin, raczej przeznaczonej do gotowania)
1 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego (opcjonalnie, jeśli lubicie słodkie; syrop daktylowy jest najzdrowszym słodzidłem)
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek sproszkowanej kurkumy
0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek przyprawy korzennej (albo mix cynamon + kardamon sproszkowany)
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1
Gotujemy mleko z olejem w garnuszku, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy przyprawy i syrop daktylowy, mieszamy (ja mieszam rózgą kuchenną, tak najłatwiej) i odstawiamy na chwilę, na 3-4 minuty.
2
Pijemy póki gorące! Pamiętajcie, że tylko wtedy kurkuma ma prawdziwą moc :)
Składniki
Składniki
2 szkl. mleka roślinnego, najlepiej bez dodatku cukru, np. enerBio ryżowe waniliowe
1 łyżka/łyżki/łyżek oleju o neutralnym smaku, np. kokosowego, z pestek winogron albo jakiejś łagodnej oliwy (nie extra virgin ani virgin, raczej przeznaczonej do gotowania)
1 łyżka/łyżki/łyżek syropu daktylowego (opcjonalnie, jeśli lubicie słodkie; syrop daktylowy jest najzdrowszym słodzidłem)
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek sproszkowanej kurkumy
0,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek przyprawy korzennej (albo mix cynamon + kardamon sproszkowany)
szczypta mielonego czarnego pieprzu
Przepis
1
Gotujemy mleko z olejem w garnuszku, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy przyprawy i syrop daktylowy, mieszamy (ja mieszam rózgą kuchenną, tak najłatwiej) i odstawiamy na chwilę, na 3-4 minuty.
2
Pijemy póki gorące! Pamiętajcie, że tylko wtedy kurkuma ma prawdziwą moc :)