Wege kotlety a la schabowe (sojowe)

Liczba porcji4 porcje
Składniki
 1 opak. kotletów sojowych (100 g)
 1 l bulionu warzywnego
panierka:
 0,50 szkl. mąki pszennej (65 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek przyprawy do mięs, najlepiej do schabu (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek granulowanego czosnku
 oliwa lub olej do smażenia
1

Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawę do mięsa, mieszamy.

2

Kotlety sojowe gotujemy w bulionie, do miękkości (u mnie zajmuje to ok. 15 minut).

3

W międzyczasie przygotowujemy panierkę - mieszamy wszystkie składniki, dolewamy pół szklanki wody (120 ml) i mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut do zgęstnienia.

4

Ugotowane kotlety wyciągamy na sitko i zostawiamy na kilka minut, żeby odciekły.

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej (poziom tłuszczu ma być na ok. 0,5 cm).

6

Kotlety zamaczamy w panierce, z obu stron. Teraz można też obtoczyć w bułce tartej (ja tego nie robię, mąka mi wystarcza). I smażymy z obu stron!

7

Usmażone kotlety a la schabowe wyciągamy albo na sitko albo na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Składniki

Składniki
 1 opak. kotletów sojowych (100 g)
 1 l bulionu warzywnego
panierka:
 0,50 szkl. mąki pszennej (65 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek przyprawy do mięs, najlepiej do schabu (10 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek sosu sojowego
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek słodkiej papryki
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek granulowanego czosnku
 oliwa lub olej do smażenia

Przepis

1

Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawę do mięsa, mieszamy.

2

Kotlety sojowe gotujemy w bulionie, do miękkości (u mnie zajmuje to ok. 15 minut).

3

W międzyczasie przygotowujemy panierkę - mieszamy wszystkie składniki, dolewamy pół szklanki wody (120 ml) i mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut do zgęstnienia.

4

Ugotowane kotlety wyciągamy na sitko i zostawiamy na kilka minut, żeby odciekły.

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej (poziom tłuszczu ma być na ok. 0,5 cm).

6

Kotlety zamaczamy w panierce, z obu stron. Teraz można też obtoczyć w bułce tartej (ja tego nie robię, mąka mi wystarcza). I smażymy z obu stron!

7

Usmażone kotlety a la schabowe wyciągamy albo na sitko albo na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wege kotlety a la schabowe (sojowe)