Wege kotlety a la schabowe (sojowe)
Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawę do mięsa, mieszamy.
Kotlety sojowe gotujemy w bulionie, do miękkości (u mnie zajmuje to ok. 15 minut).
W międzyczasie przygotowujemy panierkę - mieszamy wszystkie składniki, dolewamy pół szklanki wody (120 ml) i mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut do zgęstnienia.
Ugotowane kotlety wyciągamy na sitko i zostawiamy na kilka minut, żeby odciekły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej (poziom tłuszczu ma być na ok. 0,5 cm).
Kotlety zamaczamy w panierce, z obu stron. Teraz można też obtoczyć w bułce tartej (ja tego nie robię, mąka mi wystarcza). I smażymy z obu stron!
Usmażone kotlety a la schabowe wyciągamy albo na sitko albo na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki
Przepis
Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawę do mięsa, mieszamy.
Kotlety sojowe gotujemy w bulionie, do miękkości (u mnie zajmuje to ok. 15 minut).
W międzyczasie przygotowujemy panierkę - mieszamy wszystkie składniki, dolewamy pół szklanki wody (120 ml) i mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut do zgęstnienia.
Ugotowane kotlety wyciągamy na sitko i zostawiamy na kilka minut, żeby odciekły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej (poziom tłuszczu ma być na ok. 0,5 cm).
Kotlety zamaczamy w panierce, z obu stron. Teraz można też obtoczyć w bułce tartej (ja tego nie robię, mąka mi wystarcza). I smażymy z obu stron!
Usmażone kotlety a la schabowe wyciągamy albo na sitko albo na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.