WEGAŃSKI PASZTET Z CIECIORKI Z PIECZARKAMI

Jak przygotować wegański pasztet? Proponuję moją super prostą i szybką w przygotowaniu wersję z cieciorki. Mam nadzieję, że skusisz się i wypróbujesz przepis.

Ten wegański pasztet z cieciorki wyszedł mi zupełnym przypadkiem. Początkowo bowiem miały to być kotlety… Nie dodałam jednak żadnej kaszy ani nic takiego, co by dodało kotletom bardziej stałej struktury, no i wyszły takie mięciutkie w środku i kruche na zewnątrz. No jak pasztet! Następnym razem już z tych samych składników zrobiłam wegański pasztet, który znakomicie nadaje się na kanapki. Może przygotujesz go na wielkanocne śniadanie?

WEGAŃSKI PASZTET Z CIECIORKI – PRZEPIS

na 1 małą foremkę 20×10 cm

1 szklanka cieciorki gotowanej (170 g)
1 szklanka pokrojonych w grube plastry pieczarek (80 g) – ok. 9-10 małych pieczarek
pół średniej cebuli (25 g)
2 łyżki kukurydzy konserwowej (40 g)
2 łyżki groszku konserwowego (30 g)
2,5 łyżki oleju (25 g)
1 łyżka sosu sojowego (10 g)
1 łyżka bułki tartej (8 g)

przyprawy:
pieprz kolorowy (mieszanka) – szczypta
ostra papryka – 1/4 łyżeczki

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKI PASZTET Z CIECIORKI?

1. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju.

2. Pieczarki osobno podsmażamy na 1 łyżeczce oleju.

3. Blendujemy gotowaną cieciorkę z podsmażoną cebulką i wszystkimi – POZA PIECZARKAMI I BUŁKĄ TARTĄ! – pozostałymi składnikami. Masę na pasztet przyprawiamy, mieszamy z bułką tartą i pieczarkami (tylko ostrożnie, żeby ich nie rozdrobnić).

4. Przekładamy masę do foremki i pieczemy w 200 stopniach, aż z wierzchu skruszeje i zacznie pękać. Wtedy wyciągamy z piekarnika, pasztet wyciągamy z foremki i zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy na kanapkach, najlepiej z wegańskim masłem czosnkowym z komosy ryżowej.

Smacznego!