Łatwe Wegańskie Cynamonki – Pokochasz Ten Przepis
Jak przygotować wegańskie cynamonki? To proste! Mam dla Ciebie przepis na super łatwe ciasto drożdżowe, sprawdź!
Kojarzycie takie słodkie mleczne bułeczki sprzedawane w opakowaniach po 10 sztuk? Kiedyś postanowiłam zrobić ich wegańską wersję… i wyszło mi najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Serio! Jak raz spróbujesz mojego przepisu, to już nie będziesz robić go inaczej, i to nie jest kokieteria :D
Tym razem przedstawiam Ci je w wersji cynamonowych bułeczek ze słodką śmietanką z nerkowców. To idealny przepis na jesień – w domu będzie pięknie pachnieć, a te pyszne drożdżówki wspaniale nadadzą się jako przekąska do kawy albo gorącej czekolady. Swoją drogą przepis na boską, choć nieoczywistą, gorącą czekoladę wegańską masz tutaj.
Łatwe wegańskie cynamonki (drożdżówki) – przepis
składniki na 8-10 dużych bułek lub 15-20 małych:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 (400 g)
¾ szklanki mleka roślinnego, np. sojowego (180 g)
⅓ szklanki cukru (65 g)
¼ szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego bądź roztopionego kokosowego albo roztopionej margaryny (55 g)
1 budyń waniliowy (40 g)
1 saszetka suchych drożdży (7 g) albo ¼ kostki świeżych (25 g)
szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
1/4 szkl. roztopionego oleju kokosowego rafinowanego lub margaryny roślinnej
1/3 szkl. cukru
1 czubata łyżka cynamonu
Przygotowanie wegańskiego ciasta drożdżowego + instrukcja na Thermomix:
2. Rozpuszczamy w nim cukier i drożdże. (TM: obroty 3,5; 15 sekund)
3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Robiąc to ręcznie – 10 minut. W robocie kuchennym – 5 minut (TM: tryb „ciasto”; 5 minut)
4. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (nie dłużej!). Możesz też przygotować ciasto wieczorem i odstawić je na noc do lodówki (tam też urośnie). Rano wyciągnij na 30 minut do ogrzania i możesz działać dalej.
5. W trakcie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie oraz krem z nerkowców.
Nadzienie cynamonowe:
Po prostu mieszamy wszystkie składniki.
1. Ciasto drożdżowe wałkujemy, najlepiej tak, żeby miało kształt prostokąta, grubość rozwałkowanego ciasta – ok. 0,5 cm.