Łatwe Wegańskie Cynamonki – Pokochasz Ten Przepis

Jak przygotować wegańskie cynamonki? To proste! Mam dla Ciebie przepis na super łatwe ciasto drożdżowe, sprawdź!

Kojarzycie takie słodkie mleczne bułeczki sprzedawane w opakowaniach po 10 sztuk? Kiedyś postanowiłam zrobić ich wegańską wersję… i wyszło mi najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Serio! Jak raz spróbujesz mojego przepisu, to już nie będziesz robić go inaczej, i to nie jest kokieteria :D

Tym razem przedstawiam Ci je w wersji cynamonowych bułeczek ze słodką śmietanką z nerkowców. To idealny przepis na jesień – w domu będzie pięknie pachnieć, a te pyszne drożdżówki wspaniale nadadzą się jako przekąska do kawy albo gorącej czekolady. Swoją drogą przepis na boską, choć nieoczywistą, gorącą czekoladę wegańską masz tutaj.

Łatwe wegańskie cynamonki (drożdżówki) – przepis

składniki na 8-10 dużych bułek lub 15-20 małych:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 (400 g)
¾ szklanki mleka roślinnego, np. sojowego (180 g)
⅓ szklanki cukru (65 g)
¼ szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego bądź roztopionego kokosowego albo roztopionej margaryny (55 g)
1 budyń waniliowy (40 g)
1 saszetka suchych drożdży (7 g) albo ¼ kostki świeżych (25 g)
szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:
1/4 szkl. roztopionego oleju kokosowego rafinowanego lub margaryny roślinnej
1/3 szkl. cukru
1 czubata łyżka cynamonu

Opcjonalnie słodka śmietanka z nerkowców:
3/4 szkl. nerkowców
0,5 szkl. mleka sojowego waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

Przygotowanie wegańskiego ciasta drożdżowego + instrukcja na Thermomix:

1. Mleko podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Powinno być ciepłe, a nie gorące. (TM: tryb „czajnik” na 45 stopni)
2. Rozpuszczamy w nim cukier i drożdże. (TM: obroty 3,5; 15 sekund)
3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Robiąc to ręcznie – 10 minut. W robocie kuchennym – 5 minut (TM: tryb „ciasto”; 5 minut)
4. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (nie dłużej!). Możesz też przygotować ciasto wieczorem i odstawić je na noc do lodówki (tam też urośnie). Rano wyciągnij na 30 minut do ogrzania i możesz działać dalej.
5. W trakcie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie oraz krem z nerkowców.

Nadzienie cynamonowe:
Po prostu mieszamy wszystkie składniki.

Krem z nerkowców:
1. Zalewamy nerkowce wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
2. Odcedzamy i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładki krem.
Odstawiamy do lodówki.
Jak zwinąć cynamonowe ślimaczki?
1. Ciasto drożdżowe wałkujemy, najlepiej tak, żeby miało kształt prostokąta, grubość rozwałkowanego ciasta – ok. 0,5 cm.
2. Smarujemy całość nadzieniem cynanomowym i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm. Zwijamy w ślimaczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy w nagrzanym na 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół). Pieczemy aż się ładnie zarumienią, wtedy wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tam jeszcze przez 5 minut bułeczki.
4. Kiedy bułeczki wystygną, smarujemy wierzch słodką śmietanką z nerkowców.
Smacznego!