Co zrobić z samotnych dojrzałych bananów? Moja propozycja to “bananki” czy z angielskiego banana bites, czyli super prosty wegański deser na zimno. Sprawdź przepis!
Masz ochotę na wegańskie lody? A może na orzeźwiający zimny deser? Przygotowałam dla Ciebie przepis na coś prostego i pysznego. W sam raz na lato!
Banana bites — a po mojemu po prostu bananki — to zamrożone oblane uprzednio roztopioną czekoladą plasterki bananów. To najprostsza wersja, a ja podrzucę Wam zaraz kilka pomysłów na jej modyfikacje.
Banana bites — zimny wegański deser na lato
porcja dla 2 łasuchów
1 dojrzały banan (im dojrzalszy, tym lepiej)
tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
5 łyżek mleka roślinnego, u mnie sojowe waniliowe
Jak zrobić bananki aka banana bites?
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli po prostu na garnuszek z wrzątkiem nakładamy miseczkę, aby para wodna rozpuściła czekoladę.
2. Do czekolady dodajemy mleko i olej kokosowy i mieszamy na jednolitą masę.
3. Banany obieramy i kroimy w plasterki.
4. Każdy plasterek zamaczamy w czekoladowej mieszance.
Pomysły na modyfikacje i dodatki:
-
posypka z wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów (posypujemy bananki oblane czekoladą od razu!)
-
dodatek masła orzechowego do roztopionej czekolady
-
nałożenie masła orzechowego pomiędzy 2 plasterki banana i oblanie dopiero takiej “kanapeczki” czekoladą