CO ZROBIĆ Z SAMOTNYCH BANANÓW? PROSTY WEGAŃSKI DESER NA UPALNE DNI

Co zrobić z samotnych dojrzałych bananów? Moja propozycja to „bananki” czy z angielskiego banana bites, czyli super prosty wegański deser na zimno. Sprawdź przepis!

Masz ochotę na wegańskie lody? A może na orzeźwiający zimny deser? Przygotowałam dla Ciebie przepis na coś prostego i pysznego. W sam raz na lato!

Banana bites — a po mojemu po prostu bananki — to zamrożone oblane uprzednio roztopioną czekoladą plasterki bananów. To najprostsza wersja, a ja podrzucę Wam zaraz kilka pomysłów na jej modyfikacje.

Banana bites — zimny wegański deser na lato

Liczba porcji2 porcje

Składniki
 1 dojrzały banan (im dojrzalszy, tym lepiej)
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (15 g)
 5 łyżka/łyżki/łyżek mleka roślinnego, u mnie sojowe waniliowe

1

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli po prostu na garnuszek z wrzątkiem nakładamy miseczkę, aby para wodna rozpuściła czekoladę.

2

Do czekolady dodajemy mleko i olej kokosowy i mieszamy na jednolitą masę.

3

Banany obieramy i kroimy w plasterki.

4

Każdy plasterek zamaczamy w czekoladowej mieszance.

Składniki

Składniki
 1 dojrzały banan (im dojrzalszy, tym lepiej)
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
 1 łyżka/łyżki/łyżek oleju kokosowego (15 g)
 5 łyżka/łyżki/łyżek mleka roślinnego, u mnie sojowe waniliowe

Przepis

1

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli po prostu na garnuszek z wrzątkiem nakładamy miseczkę, aby para wodna rozpuściła czekoladę.

2

Do czekolady dodajemy mleko i olej kokosowy i mieszamy na jednolitą masę.

3

Banany obieramy i kroimy w plasterki.

4

Każdy plasterek zamaczamy w czekoladowej mieszance.

Banana bites — zimny wegański deser na lato

Pomysły na modyfikacje i dodatki:

  • posypka z wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów (posypujemy bananki oblane czekoladą od razu!)
  • dodatek masła orzechowego do roztopionej czekolady
  • nałożenie masła orzechowego pomiędzy 2 plasterki banana i oblanie dopiero takiej „kanapeczki” czekoladą