Rada: Jeśli nie chcesz, aby wegańskie skrzydełka z kalafiora miały pikantny smak, po prostu pomiń w przepisie srirachę. Też będzie pycha!
1
Cebulkę siekamy i podsmażamy na oliwie z liśćmi laurowymi i nasionami kolendry. W międzyczasie dzielimy kalafior na średniej wielkości różyczki.
2
Podsmażoną cebulkę zalewamy wrzątkiem i dodajemy pozostałe składniki na "bulion". Wrzucamy tam kalafior i gotujemy do czasu, aż będzie al dente, czyli już ugotowany, ale jeszcze niezbyt miękki. Czyli max 10 minut, nie dłużej! Następnie odcedzamy kalafior.
3
Przygotowujemy ciasto do panierki - mieszamy ze sobą wszystkie składniki, prócz płatków kukurydzianych oczywiście. Mieszamy dokładnie na jednolite ciasto!
4
Płatki kukurydziane kruszymy w rękach na drobniejsze kawałeczki.
5
Każdy kawałek kalafiora obtaczamy najpierw w cieście, a potem od razu w płatkach, i odstawiamy na blachę do pieczenia.
Rada: Jeśli nie chcesz, aby wegańskie skrzydełka z kalafiora miały pikantny smak, po prostu pomiń w przepisie srirachę. Też będzie pycha!
Przepis
1
Cebulkę siekamy i podsmażamy na oliwie z liśćmi laurowymi i nasionami kolendry. W międzyczasie dzielimy kalafior na średniej wielkości różyczki.
2
Podsmażoną cebulkę zalewamy wrzątkiem i dodajemy pozostałe składniki na "bulion". Wrzucamy tam kalafior i gotujemy do czasu, aż będzie al dente, czyli już ugotowany, ale jeszcze niezbyt miękki. Czyli max 10 minut, nie dłużej! Następnie odcedzamy kalafior.
3
Przygotowujemy ciasto do panierki - mieszamy ze sobą wszystkie składniki, prócz płatków kukurydzianych oczywiście. Mieszamy dokładnie na jednolite ciasto!
4
Płatki kukurydziane kruszymy w rękach na drobniejsze kawałeczki.
5
Każdy kawałek kalafiora obtaczamy najpierw w cieście, a potem od razu w płatkach, i odstawiamy na blachę do pieczenia.