WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Waniliowy pudding z tapioki to świetny pomysł na jesienny deser. Poprawi humor, nasyci, rozgrzeje. Jest banalnie prosty w wykonaniu, więc musisz wypróbować.
Wegański. Bezglutenowy. Bez cukru. Nie brzmi zachęcająco, co? A jednak ten deser jest naprawdę prze-pysz-ny! Słodki, gęsty i baaardzo sycący. Idealny na jesień! Do jedzenia na zimno i na ciepło.
Polecam kombinować z tym przepisem jak tylko się da! Zamiast waniliowego mleka dać czekoladowe albo naturalne zblendowane z bananem czy innym owocem. Na wierzch zamiast kremu czekoladowego wrzucić dżem, konfiturę, świeże owoce czy polać gęstym smoothie… Do wyboru, do koloru! Ale jak już pokombinujecie i wyjdzie Wam coś godnego uwagi, to koniecznie dajcie znać w komentarzu!
Oczywiście najpierw jednak wypróbujcie TEN PRZEPIS!
Aha, gdzie kupić tapiokę? W sklepach ajzatyckich, sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach wegańskich takich jak np. Urban Vegan.
WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI – PRZEPIS
1 porcja dla wielkiego łasucha lub 2 zwykłe porcje
na pudding:
1 kubek mleka roślinnego waniliowego (u mnie sojowe waniliowe z Biedronki)
3 łyżki drobnej tapioki (40 g)
na krem:
100 g suszonych daktyli
2 łyżki mleka roślinnego waniliowego (30 g)
1 łyżeczka kakao (2 g)
JAK ZROBIĆ PUDDING Z TAPIOKI?
Mleko gotujemy, a gdy zacznie wrzeć, wsypujemy tapiokę (tak naprawdę jak się ją wsypie od razu, to też wyjdzie, ale wielokrotnie spotkałam się z tym, że KONIECZNIE trzeba wsypywać dopiero do gorącego, więc niech będzie, bo ja się mogę tak do końca nie znać). Mieszamy regularnie, bo lubi przywierać, i gotujemy aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny, a następnie odcedzamy i blendujemy z mlekiem i kakao. Wystygły pudding z tapioki przekładamy do słoiczka, na wierzch dajemy krem czekoladowy z daktyli. Można jeszcze czymś posypać, polecam płatki migdałów lub nieśmiertelne wiórki kokosowe.
Więcej przepisów na wegańskie desery w mojej książce „SMART VEGAN”.
Podanie o darmowy fragment:
[mc4wp_form id=”4452″]
Jeśli chcesz otrzymać książkę w dniu premiery (28 września), zamów dziś! W mejlu z darmowym fragmentem dostaniesz kod rabatowy, pamiętaj, aby z niego skorzystać!
*